2min

De zelfrijdende auto’s van Google zijn klaar om de openbare weg te betreden, maakte de zoekgigant gisteren bekend. Het eerste volledig werkende prototype is nu klaar. Naar verwachting zullen de openbare wegen vanaf begin 2015 worden getrotseerd.

Het is inmiddels al jarenlang duidelijk dat Google aan zelfrijdende auto’s werkt, maar vooralsnog werden de voertuigen enkel op testbanen gebruikt om het risico op ongelukken te beperken. Wil Google de auto’s echter ooit écht op de weg krijgen, dan zullen er ook tests op de openbare weg uitgevoerd moeten worden.

Daarvoor kreeg Google al eerder toestemming en nu zal het ook werkelijk gebeuren omdat het eerste volledig functionele prototype klaar is. Google onthulde het voertuig eerder dit jaar al, maar toen betrof het een vroege versie die bijvoorbeeld nog geen werkende koplampen had. In de tussentijd heeft Google in verschillende prototypes systemen uitgeprobeerd, nu zijn alle onderdelen samengevoegd in één exemplaar van de auto’s.

Onderstaand zie je een plaatje van het oude model, boven dit artikel staat een afbeelding van de nieuwe zelfrijdende auto van Google.


Google verwacht de zelfrijdende auto’s begin 2015 de wegen van Noord-Californië op te kunnen sturen. Het testen zal in de tussentijd nog even doorgaan op afgezette wegen. Elke auto zal voor de veiligheid nog altijd voorzien worden van een bestuurder, wie eventueel bij gevaarlijke situaties zal kunnen ingrijpen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het rijden in principe zonder menselijke tussenkomst gebeurt.

Gisteren zei het hoofd van Google’s autonomie-afdeling dat de zelfrijdende auto’s binnen vijf jaar te koop zullen zijn. Het bedrijf is op zoek naar een of meerdere partners om de auto’s te bouwen.