Van zoekgigant Google weten we al jaren dat het ambities heeft om zelfrijdende auto’s gemeengoed te maken. Vooralsnog gebruikte het bedrijf steeds bestaande auto’s die werden omgebouwd zodat ze via een computer bestuurd kunnen worden. Nu heeft Google zijn eerste eigen auto zonder stuur of pedalen laten zien.

Het eerste prototype van Google’s zelfrijdende auto valt om verschillende redenen op. Het uiterlijk van de tweezitter oogt niet bijzonder sportief, maar opvallender is de afwezigheid van een stuur en pedalen. De auto ontbeert tevens spiegels, een dashboardkastje en speakers. Wel is het voertuig voorzien van een sensoren op het dak waarmee de omgeving wordt gemonitord. Ook zijn er knoppen om de auto te starten en een noodstop te laten maken.

De Google-auto heeft een topsnelheid die gelimiteerd is op 40 kilometer per uur, de ruiten zijn van plastic en in de voorkant is voorzien van een schuimen bumper van 60 centimeter. Google-oprichter Sergey Brin meldt dat de auto voor voetgangers veiliger is dan elk ander transportmiddel. In bovenstaande video wordt tegen het einde getoond dat een Google-medewerker in de rijrichting van de auto gaat staan, waarna het voertuig keurig stopt.

Google wil de komende twee jaar 100 tot 200 exemplaren van het prototype bouwen. Google hoopt de eerste zelfrijdende auto’s in 2018 op de weg te krijgen, het idee is dat de auto’s een openbaar vervoersmiddel worden en mensen op locatie ophalen en afzetten.