Een vijftal grote IT-bedrijven hebben besloten de handen ineen te slaan en samen een nieuw bedrijf op te richten, een zogenaamde patent troll. Het bedrijf, genaamd Rockstar (niet verwarren met de game-ontwikkelaar), zal namens de fabrikanten vergoedingen eisen en licenties verstrekken op patenten. Apple, Microsoft, RIM, Sony en Ericsson stappen gezamenlijk in het nieuwe bedrijf.

Dit heeft het kersverse bedrijf vandaag zelf naar buiten gebracht. Rockstar is een voortvloeisel van de aankoop van de patenten van Nortel. Het portfolio van de failliete telecomoperator omvat een slordige 4.000 patenten en ging afgelopen zomer onder de hamer. De vijf bedrijven kochten de patenten op en hebben inmiddels groen licht gekregen van de Amerikaanse overheid om een gezamenlijk bedrijf op te richten.

Voorheen was de aankoop nog in onderzoek. In dit onderzoek werd er gekeken of de deal geen schade zou toebrengen aan de markt en geen monopoly-positie zou opleveren. Inmiddels is de onderzoeksperiode verstreken en zijn er geen bezwaren naar buiten gekomen. Hiermee is de deal, waarmee 4,5 miljard dollar gemoeid is, nu officieel goedgekeurd.

Er wordt verwacht dat de werkzaamheden van het bedrijf zullen gaan bestaan uit het innen van vergoedingen van bedrijven die licenties en patenten overtreden. In het patentenportfolio van Nortel bevindt zich een breed scala aan patenten die door een groot deel van de markt worden gebruikt. Verwacht wordt dan ook dat het bedrijf uit is op licenties met fabrikanten van bijvoorbeeld Android-toestellen. Hierdoor kan het kersverse bedrijf een aardige duit gaan opleveren voor de deelnemers. Google heeft ook getracht de patenten van Nortel in handen te krijgen maar kon simpelweg niet op tegen deze gezamenlijke actie en besloot toen Motorola over te nemen.

Ondanks dat met de deal een bedrag van 4,5 miljard gemoeid is, is dit mogelijk een schijntje en gaan de bedrijven hier nog flink aan verdienen. Naar verluid stak Nortel enkele tientallen miljarden dollars in het onderzoek en de patenten. Sony heeft met zijn Android-toestellen in elk geval weinig te vrezen gezien het een van de deelnemers is.