2min

Het kabinet gaat eindelijk actie ondernemen tegen de miljarden die worden verspilt bij de overheid aan ICT-projecten. Er wordt een bureau opgericht dat deze projecten gaat controleren, Bureau ICT Toetsing (BIT).

Het idee is dat riscovolle ICT-projecten niet meer worden aangegaan en er op die manier geen geld meer wordt verspild. De overheid heeft meer dan genoeg voorbeelden van ICT-projecten die miljarden hebben gekocht maar uiteindelijk nooit een eindproduct hebben opgeleverd.

Het kabinet neemt hiermee een zeer belangrijke aanbeveling over uit het rapport "Grip op ICT" van de adviescommissie die eerder uitgebreid onderzoek deed naar de misstanden bij ICT-projecten.

Het nieuwe bureau, BIT, zal de ICT-projecten gaan toetsen op haalbaarheid, kosten en maatschappelijk belang. Het moet een compact team worden van onafhankelijke experts. Het bureau kan daarmee projecten afkeuren maar ook aanvullende voorwaarden voorstellen, hoe bindend de toetsingen van BIT zijn is nog niet helemaal duidelijk, wel zullen alle toetsen openbaar gemaakt worden.

Het idee is dat BIT tijdelijk is, het bureau wordt dit jaar opgericht en het kabinet hoopt dat het over vijf jaar niet meer nodig is. De overheid wil de algemene ICT-kennis bij de overheid verbeteren en zorgen dat er cursussen beschikbaar komen.Ook zal het aantal leidinggevende die ICT-projecten aansturen worden verdubbeld van 100 naar 200 fulltimers.

BIT komt de komende jaren onder minister Blok te vallen van Wonen en Rijksdienst. De onderzoekscommissie die het oprichten van een dergelijk toetsingsbureau adviseerde kwam ook tot de conclusie dat de overheid elk jaar 1 tot 5 miljard verspild aan ICT-projecten.