2min

Vanmorgen vond er een stroomstoring plaats in Noord Holland, hierdoor kwam vrijwel alles tot stilstand in de provincie. Bij zo’n storing wordt ook altijd snel duidelijk wie zijn zaakjes wel en niet op orde heeft. Zo lagen de mobiele netwerken van de Nederlandse telecomproviders in grote delen van de provincie plat maar ook diverse websites waren ineens onbereikbaar.

Bij een grote stroomstoring vallen veel diensten uit dat is nou eenmaal onvermijdbaar, zo reden er ineens geen treinen meer en stonden alle trams in grote steden stil. Het uitvallen van de stroomvoorziening kan zoals vandaag door een storing komen, maar het kan ook gebeuren door een natuurramp of een terroristische aanslag. Bij een ramp of aanslag is het belangrijk dat bepaalde noodvoorzieningen wel blijven werken, daarbij valt te denken aan mobiele netwerken of de website van de Staatsomroep, de NOS.

Vandaag is duidelijk geworden dat als er een ramp was gebeurd de informatievoorziening zeer lastig was geweest. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone zijn niet in staat om het mobiele netwerk in de lucht te houden bij een stroomstoring, de providers hebben een aantal belangrijke masten wel voorzien van noodaggregaten waardoor deze enkele uren actief moeten blijven als de stroom uitvalt, maar de mobiele netwerken waren op de meeste locaties onbereikbaar.

Ook diverse websites bleken niet goed voorbereidt te zijn op een stroomuitval, zo was de website van de website ook enige tijd niet bereikbaar. Als het goed is beschikken alle datacenters in Nederland over noodaggregaten maar in sommige gevallen bleken de procedures of installaties niet goed te werken waardoor websites onderuit gingen.

Met de stroomstoring van vandaag zijn veel bedrijven en de overheid weer met hun neus op de feiten gedrukt. Het is nu even afwachten of er lering wordt getrokken uit de gebeurtenissen van vandaag en of er zaken worden verbetert voor de toekomst. De oorzaak van de stroomstoring is nog niet bekend, wel is de storing inmiddels verholpen en moet de hele provincie weer stroom hebben.

Veel bedrijven kampen nu nog wel met problemen door de stroomstoring. Zo moeten de mobiele en de vaste netwerken weer actief worden en dat gaat niet zonder problemen. Ook de NS zal de komende uren nog flink wat problemen hebben om alle reizigers op de plaats van bestemming te krijgen.