5min

Review

Samsung heeft zijn nieuwe vlaggenschip aan de wereld getoond in Barcelona. Voorafgaand aan het Mobile World Congress heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn moment gegrepen om het toestel van 2015 te tonen en te presenteren. Samsung kiest net als een half jaar geleden voor twee versies. Destijds verscheen de Galaxy Note 4 (review) en de Galaxy Note Edge met een afgeronde zijkant. Nu verschijnt de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge, maar dit keer zijn beide zijkanten afgerond bij het Edge-model.



Samsung sprak in zijn presentatie over een teamprestatie van formaat binnen het hele bedrijf. Als we het nieuwe vlaggenschip gaan ontleden dan begrijpen we beter wat het bedrijf daarmee bedoeld. Samsung lijkt dit jaar echt wel op alle vlakken innovatief te zijn en een voorsprong te nemen op de concurrentie. Vorig jaar presenteerde het de Galaxy S5 (review) en ook dat zag er destijds goed uit, maar daarna werd het bedrijf op verschillende punten afgetroefd door de concurrentie en kwam het marktaandeel onder druk te staan. Samsung heeft in 2014 daardoor een veel minder goed jaar gehad en dat heeft effect bij een dergelijk bedrijf.


Dit jaar lijkt het bedrijf wel op elk detail te hebben gelet en is het op alle gebieden innovatief geweest. De belangrijkste innovatie is dat Samsung eindelijk afscheid heeft genomen van het plastic. De Samsung Galaxy S6 is gemaakt van metaal (aluminium) en glas. De voor en achterkant van het toestel zijn gemaakt van Corning Gorilla Glass 4, volgens Corning is dit glas zo goed als onbreekbaar. Wij hebben de bouwkwaliteit van het toestel getest en waren erg onder de indruk. Samsung heeft qua bouwkwaliteit hele grote stappen gezet. Zo hebben we extreme druk uitgeoefend op het glas en daarbij ontstonden er geen vlekken in het scherm, dit hebben we tot op heden nog niet meegemaakt. Zeker niet bij zo’n dunne behuizing.


Het bedrijf heeft echter meer gedaan dan alleen de behuizing vervangen. Zo heeft het vastgehouden aan het schermformaat van 5,1 inch, maar heeft het wel de schermresolutie opgeschroefd van Full HD (1920 x 1080) naar Quad HD (2560 x 1440 pixels). Daardoor is het scherm een heel stuk scherper geworden. Onder het scherm heeft het de vingerafdrukscanner vervangen door een drukgevoelige vingerafdrukscanner. Je hoeft nu niet langer je vinger over de scanner heen te vegen, je kan je vinger er gewoon opleggen en dan wordt het toestel ontgrendeld. Mits de vingerafdruk tenminste overeenkomt.


Aan de achterzijde heeft Samsung gekozen voor een 16 megapixel camera met een lens die ook in het donker erg goede foto’s kan maken. Daarnaast is er optische beeldstabilisatie toegepast zodat je nog beter foto’s kan maken zonder dat deze bewogen zijn of video’s maken zonder dat je je trillende hand terugziet in de video. Samsung stelt een van de beste smartphone-camera’s te hebben in de Galaxy S6, hoewel we redelijk onder de indruk zijn van het resultaat gaan we dit uiteraard nog even uitgebreid testen in de toekomst.

Ook aan de binnenkant van het toestel heeft Samsung weten te innoveren, Om te beginnen heeft het afscheid genomen van chipfabrikant Qualcomm, in plaats daarvan gebruikt Samsung nu een chip uit eigen keuken, een Exynos-chip. Het is alweer even geleden dat Samsung een smartphone maakte met een eigen chip aan de binnenkant, de Galaxy S II is het laatste vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant met een Exynos-chip. Nu keren de eigen chips dus weer terug in het vlaggenschip en daarvoor heeft Samsung speciaal een octacore-chip ontwikkeld met maar liefst 8 rekenkernen. Vier hele krachtige rekenkernen en vier minder krachtige maar wel energiezuinige kernen die het zware en het lichte werk moeten afwisselen. Volgens Samsung beschikt de Galaxy S6 over de snelste mobiele chip, iets wat uit de reviews zal moeten gaan blijken.

Verder heeft Samsung gekozen voor 3GB aan werkgeheugen maar is Samsung nu overgestapt op LP DDR4 in plaats van LP DDR3 wat volgens het bedrijf flink wat sneller is. Wederom iets wat uit de benchmarks zal moeten blijken. Wij hebben het toestel uiteraard wel uitgeprobeerd en alles voelde soepel en snel aan, maar dit soort zaken kan je met het blote oog simpelweg niet zien. Hiervoor moet je echt in alle rust metingen uitvoeren, die we binnenkort in onze uitgebreide review zeker zullen gaan doen.

Samsung brengt van beide toestellen drie versies op de markt van 32, 64 en 128GB, de opslagcapaciteit is niet langer uitbreidbaar via een microSD-kaartje, dus bij aanschaf moet goed worden overwogen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt.


Een andere innovatie is de toevoeging van draadloos opladen. Samsung heeft ervoor gekozen om alle verschillende soorten van draadloos opladen te ondersteunen. De meest gebruikte methode is op dit moment Qi, maar Intel heeft zijn steun toegezegd aan een nieuwe draadloos oplaadtechniek die waarschijnlijk ook erg groot gaat worden. Samsung heeft daarom besloten ze gewoon beide te ondersteunen zodat de Galaxy S6 (Edge)-gebruikers altijd hun telefoon kunnen opladen als ze ergens een draadloos oplaadpunt tegenkomen.

Samsung heeft er ook voor het eerst voor gekozen om de batterij niet verwisselbaar te maken. Je kan als gebruiker niet even snel de batterij eruit wippen en een nieuwe erin doen met een volle acculading. Volgen Samsung is deze optie niet langer nodig omdat het bedrijf daarvoor een nieuwe technologie heeft toegevoegd, namelijk een snellaad-technologie. Nu kennen we dit al langer maar Samsung claimt dat wanneer je het toestel 10 minuten aan de lader hangt, je het toestel weer 4 uur kan gebruiken. Daardoor hebben gebruikers geen accuwissel meer nodig, ze moeten gewoon 10 minuten hun telefoon bijladen. En of ze dat nou doen in de auto, bij de StarBucks of via een mobiele accu, dat maakt niet zoveel uit.

Veel van de onderdelen van de Samsung Galaxy S6 (Edge) komen uit de eigen fabrieken van Samsung, daarom is het zo’n teamprestatie. Het bedrijf maakt zelf de AMOLED-schermen, de processor, het opslaggeheugen en het werkgeheugen. Dit in combinatie met de softwarelaag die Samsung zelf over Android heen legt maakt het een echte teamprestatie. Alle afdelingen moeten optimaal presteren om het product in de winkel te krijgen. Welke onderdelen precies allemaal bij Samsung vandaan komen en welke van derden is niet helemaal duidelijk. In theorie kan Samsung vrijwel alles zelf maken tot het metaal aan toe, maar we vermoeden dat dit door een derde partij wordt geleverd. Wel staat vast dat Samsung een van de weinige fabrikanten is die zoveel onderdelen in eigen beheer kunnen ontwikkelen. Dat lijkt bij deze toestellen zeker zijn meerwaarde te hebben.

Table of contents