Huawei heeft een eigen open source-besturingssysteem gepresenteerd voor Internet of Things-toepassingen (IoT). Het unieke aan het besturingssysteem is dat het slechts 10KB groot is, wat echt enorm klein is voor een compleet besturingssysteem. Hierdoor is het ook enorm lichte software en kan het ook werken met IoT-toepassingen die maar weinig energie en rekenkracht tot hun beschikking hebben.

Huawei heeft het nieuwe besturingssysteem LiteOS gedoopt en werd gepresenteerd op het Huawei Network Congress. Tijdens dit evenement staan niet zozeer de smartphones van het bedrijf centraal maar meer de Huawei Enterprise divisie die vrijwel volledig is gericht op elektronische (mobiele) netwerken. Daarbij wordt uiteraard enorm naar de toekomst gekeken en daarin wordt IoT enorm belangrijk en Huawei lijkt ook daar een grote speler te willen worden.

Het besturingssysteem zal worden gedoneerd aan de open source community zodra het versie 1 bereikt heeft en stabiel is. Onder welke licentie Huawei het besturingssysteem wil gaan vrijgeven is nog niet bekendgemaakt. Huawei zal het besturingssysteem voorzien van de nodige API’s en middleware zodat het geschikt is voor flink wat toepassingen. Huawei hoopt hiermee een gooi te doen naar één universeel platform voor enorm veel verschillende IoT-toepassingen. Het probleem is alleen dat meer bedrijven werken aan een besturingssysteem voor IoT, waaronder Samsung met Tizen.

Huawei heeft al wel bekendgemaakt dat het besturingssysteem al voorzien is van de nodige drivers waardoor het overweg kan met veel verschillende chips en sensoren, waaronder ARM en X86-processoren. Huawei denkt dat het besturingssysteem toegepast kan worden in Home Automation, wearables en elektrische auto’s.