De groei van datacenters is in Nederland nog steeds gaande, waarbij Amsterdam bij uitstek de snelst groeiende locatie is. Wat echter op valt is dat in bepaalde regio’s de groei ook explosief toeneemt. Zowel in Eindhoven, Groningen als Rotterdam neemt het aantal datacenter vierkante meters ook fors toe.

De groei van de datacenters is onderzocht door Pb7 in opdracht van de Dutch Datacenter Association. In Nederland zijn inmiddels 200 datacenters gerealiseerd waar meerdere bedrijven in gevestigd zijn met hun serverparken. In totaal is er in Nederland 250.000 vierkante meter aan datacenter. Zo’n 150 datacenters zijn te vinden in de regio Amsterdam, de andere 50 liggen in andere regio’s.

Rond de steden Eindhoven, Groningen en Rotterdam worden ook steeds meer datacenters gevestigd. Bedrijven vinden het belangrijk om in de buurt van hun datacenter gevestigd te zijn. Een betere bereikbaarheid zorgt ook voor meer vertrouwen. In totaal werken er in Nederland naar schatting zo’n 2100 full timers in een datacenter.

De meeste datacenters hebben overcapaciteit en zitten voor 70 tot 90 procent vol. In kleine datacenters liggen deze percentages lager, die hebben vaak een bezetting tussen de 25 en 50 procent. De helft van alle datacenters wil binnen een jaar de capaciteit nog verder gaan uitbreiden en een kwart denkt binnen vijf jaar een nieuw pand te zullen openen.

De komende jaren gaat er ook flink wat veranderen in de datacenters. Aan de ene kant zullen veel klanten gaan vertrekken doordat ze hun datacenters gaan onderbrengen in de cloud van grotere partijen. Terwijl die grotere partijen steeds meer datacenter capaciteit nodig hebben om aan de vraag te voldoen.