2min

Apple heeft besloten om artiesten toch een vergoeding te gaan betalen voor de muziek die door gebruikers van Apple Music wordt beluisterd tijdens de proefperiode van drie maanden. Apple doet dit nadat Taylor Swift een blog publiceerde waarin ze de aanval opent op Apple Music.

Taylor Swift is een zangeres van slechts 25 jaar oud en waar veel van haar leeftijdsgenoten nieuwe technologische initiatieven juist omarmen is zij zeer kritisch. Reden hiervoor is gebruikers steeds vaker verwachten dat online diensten gratis zijn of zouden moeten zijn. Dit gaat echter ten kosten van het inkomstenmodel van veel partijen. Met de introductie van iTunes zijn de inkomsten van artiesten al flink gedaald maar met de komst van streamingdiensten zoals Spotify en dadelijk ook Apple Music wordt er opnieuw een flinke offer gevraagd van de artiesten.

Taylor Swift is een van de weinige artiesten die publiekelijk kritiek uit op de marktontwikkeling waarbij gebruikers steeds meer gratis krijgen, waarbij de diensten het geld verdienen en de artiest moet inleveren. Om die reden is de muziek van Taylor Swift ook niet te vinden op streamingdiensten, de vergoeding die zij daaruit krijgt vind ze onvoldoende. Eerder uitte ze al openbaar kritiek op Spotify, nu is haar kritiek op Apple gericht.

Apple lanceert eind deze maand Apple Music, een nieuwe streaming muziekdienst. Vorige week maakte Apple de details bekend over de betalingen die het gaat doen aan de rechthebbenden, Apple heeft afgedwongen bij de grote platenmaatschappijen dat ze een procentje meer afdragen dan bijvoorbeeld Spotify, maar in ruil daarvoor hanteert Apple een proefperiode van maar liefst drie maanden. Over de muziek die tijdens de proefperiode geluisterd wordt wilde Apple geen rechten afdragen. Taylor Swift heeft daar publiekelijk op gereageerd want dat vind ze belachelijk, zij stelt; "We vragen Apple ook niet om gratis iPhones, dus vraag ons dan niet om gratis muziek".

Apple heeft deze deal gesloten met de grote platenlabels en verwacht dat kleine labels en artiesten die niet bij zo’n groot label zitten zich daarnaar zouden schikken. Swift is een artiest die niet bij zo’n groot label zit en die zich niet laat schikken door Apple.

Apple heeft nu besloten om Swift tegemoet te komen en gaat alsnog een vergoeding betalen voor de muziek die wordt beluisterd tijdens de proefperiode. Hoe groot die vergoeding zal zijn is echter nog onduidelijk. Apple probeert in elk geval de schade te beperken voordat Apple Music negatief in beeld is voordat de dienst überhaupt beschikbaar komt.