2min

Samsung heeft een eerste schatting vrijgegeven van de omzet van de afgelopen drie maanden en die valt een beetje tegen. Ondanks het succes van de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zijn de resultaten lager dan een jaar geleden, zowel de omzet als de winst komen lager uit.

Samsung verwacht uit de te komen op een omzet rond de 48 biljoen Koreaanse WON, dat is omgerekend zo’n 38 miljard euro en maar liefst 8 procent lager dan een jaar eerder. De winst komt volgens Samsung uit rond de 6,9 biljoen won, omgerekend zo’n 5,5 miljard euro, een daling van vier procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014.

De afgelopen kwartalen was de mobiele tak van Samsung steeds het probleem, die was de afgelopen jaren zo succesvol dat het bedrijf moeite had die positie vast te houden. Met de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge lijkt het bedrijf het tij weer te hebben gekeerd en lijken de verkopen weer in de lift te zitten. Het bedrijf zou echter een cruciale inschattingsfout gemaakt hebben, Samsung had verwacht dat van elke vijf Galaxy S6-toestellen er vier normale modellen en één Edge-model verkocht zouden worden. Inmiddels is duidelijk dat de verkoopcijfers ongeveer gelijk op gaan en dat heeft voor de nodige problemen gezorgd.

Zo had Samsung veel moeite om voldoende Galaxy S6 Edge-toestellen te produceren en dan voornamelijk de schermen. De gebogen schermen zijn veel moeilijker om te produceren en waarschijnlijk zijn de yields vele malen slechter dan bij de normale versie. Hierdoor heeft Samsung niet altijd aan de vraag kunnen voldoen en had het theoretisch meer toestellen kunnen verkopen. Ook zou Samsung nog een overschot aan normale Galaxy S6-modellen hebben, omdat de S6 Edge veel beter verkoopt. Beide zorgen ervoor dat de winst minder groot is dan mogelijk was en de kwartaalcijfers dus enigszins tegenvallen.

Het lijkt echter onmogelijk dat de slechtere kwartaalcijfers volledig zijn toe te schrijven aan de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge, mogelijk komt Samsung nog met een verklaring. Het kan natuurlijk zijn dat Samsung enkele flinke investeringen heeft gedaan het afgelopen kwartaal.

Lees de review van de Samsung Galaxy S6 Edge.