4min

Introductie

Op 1 maart presenteerde Samsung de Galaxy S6 aan de media, maar het toestel verscheen niet alleen, het kreeg ook meteen een broertje de Samsung Galaxy S6 Edge. Het verschil, de Galaxy S6 heeft rechte randen terwijl de Galaxy S6 Edge aan de linker- en rechtzijkant is afgerond waardoor het scherm doorloopt aan de zijkant. Het verschil zit dus echt in het scherm, verder zijn de toestellen op alle fronten vrijwel identiek.

Wij kiezen er dan ook voor om een gecombineerde review te doen van de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge. De meerwaarde van het gebogen scherm van de Galaxy S6 Edge wordt uiteraard behandeld in deze review, vervolgens zal je zelf moeten bepalen of die meerwaarde en het bijbehorende prijskaartje je dat ook waard is.

Samsung Galaxy S5


Eerst even terug naar vorig jaar, toen presenteerde Samsung de Galaxy S5 (review), op het eerste oog was dat ook zeker geen slecht toestel, maar de concurrentie wist Samsung op verschillende punten af te troeven. HTC kwam met een betere behuizing, LG met een beter scherm en Apple met een betere vingerafdrukscanner om maar even wat te noemen. Samsung stelde eigenlijk een beetje teleur en dat vond de consument ook, het resulteerden uiteindelijk in een teleurstellend aantal verkopen en Samsung moest toezien hoe het marktaandeel verloor en de concurrentie langzaam begon in te lopen. Uiteraard moet er dan iets veranderen en bij Samsung werd ook ingegrepen en met resultaat want de Samsung Galaxy S6 is echt een zeer innovatief toestel en het Zuid Koreaanse bedrijf probeert duidelijk wat recht te zetten.

Innovaties


Samsung heeft ingegrepen, het heeft in vergelijking tot de Galaxy S5, op alle fronten ingegrepen. Het belangrijkste kritiekpunt van dure Samsung-toestellen is onder handen genomen. De plastic behuizing is verleden tijd, in plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen voor een metalen rand met een glazen voor- en achterkant die worden beschermd door Corning Gorilla Glass 4. Er zijn mensen die liever hadden gezien dat Samsung had gekozen voor een metalen behuizing, dat was ongetwijfeld ook mooi geweest, het nadeel aan een metalen behuizing is echter dat je dan geen draadloos opladen kan ondersteunen. Iets wat het toestel nu wel ondersteund.


Samsung en LG zijn beide Zuid Koreaanse grootmachten en als het ene bedrijf met een innovatie komt kan de ander vaak niet achterblijven. Deze "oorlog" tussen de twee bedrijven is vooral goed te zien bij televisies en schermen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Samsung heeft gekozen voor een QHD-scherm in de Galaxy S6 (Edge). LG kwam vorig jaar als eerste met een dergelijk scherm in de LG G3 (review), Samsung volgde al snel met de Galaxy Note 4 (review) en nu met de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge.

Samsung heeft ook besloten om afscheid te nemen van chipfabrikant Qualcomm, drie jaar lang mocht Qualcomm de chip leveren voor de high-end smartphones van Samsung, dit jaar kiest het Zuid Koreaanse bedrijf voor een Exynos-chip uit eigen keuken. Een octa-core processor met acht rekenkernen, een rekenwonder dat is gemaakt op een 14nm-procedé.

De slecht werkende vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 en de Galaxy Note 4 is overboord gesmeten en Samsung heeft nu eindelijk een goed werkende drukgevoelige vingerafdrukscanner.Samsung kan zich op dit gebied nu eindelijk meten met de vingerafdrukscanners van Apple en Huawei.


Verder heeft Samsung ook goed gekeken naar de camera in de smartphone, de software, de oplaadsnelheid en nog veel meer zaken die verderop in deze review aan bod zullen komen. Een ding is in elk geval duidelijk, de druk is het afgelopen jaar flink opgevoerd bij Samsung Mobile en het personeel heeft zich ongetwijfeld uit de naad gewerkt maar het resultaat mag er op het eerste oog zeker zijn! De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge zijn de meest innovatie Samsung-smartphones tot op heden.

De Samsung Galaxy S6 is sinds 10 april te koop in Nederland en België voor een adviesprijs vanaf 699 euro. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren blauw, goud, wit en zwart. De Samsung Galaxy S6 Edge is eveneens sinds 10 april verkrijgbaar in Nederland en België met een adviesprijs vanaf 849 euro. Dit toestel is verkrijgbaar in het goud, groen, wit en zwart.

Beide toestellen verschijnen in drie configuraties van 32GB, 64GB en 128GB. De eerder genoemde prijzen zijn voor de 32GB-versie, de 64GB is 100 euro duurder en de 128GB versie is 200 euro duurder. Het toestel beschikt niet over een microSD-kaartslot, gebruikers moeten dus vooraf bedenken hoeveel opslagcapaciteit ze nodig hebben.