Directeur van Nintendo Satoru Iwata overleden

Nintendo heeft een directeur verloren, de topman Satoru Iwata is afgelopen zaterdag op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij leidde het bedrijf door een zeer succesvolle periode sinds 2002 en was onder andere verantwoordelijk voor de Nintendo DS en de Wii.

Iwata was inmiddels al enige tijd met ziekteverlof maar had nog steeds de titel als president van Nintendo en directeur van Nintendo America. Hij was de eerste directeur van Nintendo die niet uit de familie Yamauchi kwam en de vierde directeur ooit. Hij begon ooit als programmeur Hal Laboratory en wist zich op te werken naar de top van dat bedrijf, dat bedrijf ontwikkelde onder andere de Kirby-games voor Nintendo.

In 2000 maakte hij de overstap naar Nintendo en wist hij de winst tot grote hoogte te stuwen. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de Nintendo DS, Wii, maar ook voor games als Super Smash Bros. en de complete Pokemon-serie. Hij heeft uiteindelijk ook de beslissing genomen om Nintendo games te laten ontwikkelen voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. De introductie van de eerste mobiele Nintendo games gaat hij helaas niet meer mee maken.