Nintendo benoemt Tatsumi Kimishima tot opvolger van Satoru Iwata

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Tatsumi Kimishima de opvolger is van de in juli overleden Satoru Iwata. Kimishima was voorheen de topman van de Noord-Amerikaanse tak van Nintendo, nu staat hij aan het hoofd van de gehele Nintendo-organisatie.

Satoru Iwata is op 55-jarige leeftijd overleden aan kanker. Iwata werd in 2002 aangesteld als CEO van Nintendo en hij was verantwoordelijk voor de introductie van de Nintendo DS en de Nintendo Wii. Iwata was ook de eerste CEO van Nintendo die niet uit de Yamauchi-familie komt. Zijn opvolger Kimishima zal de tweede topman zijn die niet uit deze familie komt.

Nintendo staat nu aan het begin van een grote strategiewijziging. Doordat de Wii U te kampen heeft met tegenvallende verkoopcijfers is besloten om de strategie om te gooien. Nintendo gaat zijn populaire spellen nu ook ontwikkelen voor de verschillende smartphoneplatformen, zodat het bedrijf ook daar geld aan kan verdienen. Welke titels er precies beschikbaar gaan komen is nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast heeft Nintendo een nieuwe console in ontwikkeling genaamd NX, maar meer is hierover ook nog niet bekendgemaakt.

Kimishima is de nieuwe topman van Nintendo en met 65 jaar wel weer een stukje ouder. Hij krijgt echter hulp van de huidige interim-directeur, Miyamoto en Takeda, zij waren interim tijdens het ziektebed van Iwata en zijn nu benoemd tot fellow, een soort speciale adviseurs. Miyamoto is het brein achter de Mario-serie en zal creatief advies geven, terwijl Takeda advies zal geven op het gebied van technologie.