Tele2: uitbreiding aftapbevoegdheden AIVD en MIVD gaan veel te ver

In juli presenteerde Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken plannen om de aftapbevoegdheden van de AIVD en MIVD uit te breiden, daarmee mogen de inlichtingendiensten ook op grote schaal kabelgebonden en mobiele netwerken aftappen. Tele2 reageert nu als eerste Nederlandse provider op dit voorstel en noemt het onuitvoerbaar en het maakt Nederland niet langer interessant als digitale vestigingsplaats.

Tele2 maakt in zijn reactie gehakt van de plannen van Minister Plasterk. Tele2 heeft een lange brief opgesteld waarin het verzoekt de plannen nog eens te heroverwegen. Volgens de huidige plannen moeten alle bedrijven die communicatiediensten aanbieden zijn netwerken en databases toegankelijk maken voor de inlichtingendiensten en de kosten die hiervoor gemaakt worden moeten de bedrijven zelf dragen. Alleen bij het opvragen van de data kan een klein deel van de kosten worden verhaald op het rijk, hoeveel precies is echter onduidelijk.

Tele2 stelt dat "de bulkinterceptie mogelijkheid is zo ambigue opgeschreven, dat het een blanco cheque aan de inlichtingendiensten geeft om te eisen wat zij willen, zonder dat ze de kosten daarvoor hoeven te dragen". Verder moeten alle bedrijven die online communicatie voeren aan deze eis voldoen, technisch gezien is dat elke online ondernemer omdat elke website een vorm van communicatie is. Mochten daar nog uitzonderingen op komen voor bijvoorbeeld statische websites, dan blijven datingsites, vacaturesites, forums, sociale netwerken, autosites, IT-sites, en dergelijke gewoon vallen onder deze wetgeving en moeten zij hun databases beschikbaar houden voor de inlichtingendiensten.

Met deze wet kan elk Nederlands initiatief om startups naar Nederland te halen wel de prullenbak in, aldus Tele2. Nederland zal met deze wet stijgen tot een van de meest oninteressante landen voor startups om zich te vestigen. Uiteraard staan landen waar censuur en waar geen vrijheid van meningsuiting is nog steeds bovenaan aan de lijst, maar daarna komt Nederland ergens. Reden hiervoor is dat startups niet zitten te wachten op gigantische kosten om te voldoen aan een aftapverplichting van de overheid.

Voor Tele2 betekent het dat het bedrijf geen lange termijn planning meer kan maken voor het inrichten van het netwerken en diensten omdat de inlichtingendiensten op elk moment met een nieuw verzoek kunnen komen dat vraagt om een complete wijziging van het netwerk. Afhankelijk van de gegevens die afgetapt dienen te worden.

Bron:Overheid