‘Apple wil in 2019 elektrische auto gaan verkopen’

Apple zou zichzelf als doel hebben gesteld om in 2019 zijn eerste elektrische auto te gaan verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen binnen het bedrijf. Het zou in eerste instantie gaan om een elektrische auto zoals die van Tesla, zelfrijdende auto’s van Apple moeten op de langere termijn verschijnen.

Apple zou al ruim een jaar bezig zijn geweest met een studie of het haalbaar is om een Apple Car te ontwikkelen. Met het ontwikkelen van een eigen auto neemt Apple een groot financieel risico en dat kan serieuze gevolgen hebben voor het bedrijf. Inmiddels zou de kogel door de kerk zijn en gaat Apple zijn eigen auto ontwikkelen, het bedrijf wil in 2019 de eerste auto’s kunnen verkopen en ook rond hebben rijden. Over deze streefdatum zou intern nog wel wat discussie zijn of dat wel haalbaar is.

Apple heeft een werkgroep genaamd Project Titan en alle mensen in die groep werken aan de elektrische auto. Op dit moment zou de groep bestaan uit 600 mensen, maar nu is er goedkeuring van de directie om die groep uit te breiden naar 1800 werknemers.

Apple lijkt overigens niet alles zelf te gaan ontwerpen, er zijn hardnekkige geruchten dat het bedrijf een overeenkomst heeft gesloten met BMW en dat de elektrische auto van Apple een aangepaste versie van de BMW i3 gaat worden. Of dat ook betekent dat BMW de productiepartner van Apple gaat worden is onduidelijk. Apple produceert namelijk zelf geen producten maar besteedt dat altijd uit aan derden, zo koopt het bedrijf voor zijn huidige apparatuur componenten in bij allerlei fabrikanten om het vervolgens door Foxconn te laten assembleren.

Daarmee zou BMW zich wel wil laten gebruiken als producent voor Apple’s auto, iets wat Daimler (Mercedes Benz) weigert te doen. Dat bedrijf wil niets weten van techgiganten die actief worden in de autobranche.

Recent werd ook duidelijk dat Apple in gesprek is met de overheid van Californië om toestemming te krijgen om zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg. Daarmee lijkt Apple uiteindelijk wel een zelfrijdende auto te willen ontwikkelen, maar hiervoor heeft het ongetwijfeld meer tijd nodig. Google is inmiddels al jaren bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto en hoewel het bedrijf daar al erg ver mee lijkt te zijn, zijn er nog geen nieuwe straatauto’s gepresenteerd met de Google-technologie die iedereen kan kopen.