Over enkele jaren zal er geen zelfrijdende Apple Car de garage uitrollen, dat stelt Bloomberg op basis van goed geïnformeerde bronnen binnen het bedrijf uit Cupertino. Apple heeft inmiddels enkele honderden werknemers overgeplaatst of ontslagen die deel uitmaakte van het prestigieuze autoproject van het bedrijf. Apple onderzoekt nu hoe het verder gaat met Project Titan, zoals het project heet.

Apple begon in 2014 met het samenstellen van een groot team van circa 1000 onderzoekers en specialisten die de opdracht hadden een zelfrijdende Apple Car te ontwikkelen. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en heeft het project de nodige tegenslagen te verwerken gekregen, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt zag in te grijpen.

Volgens Bloomberg is het management dat verantwoordelijk was voor het project nu vervangen en is men het binnen Apple eens dat het onrealistisch is om nu nog succesvol te worden met de huidige strategie. Het bedrijf moet dan de concurrentie aan gaan met teveel partijen en de kans dat het die strijd wint is niet zo groot meer, zo zijn Google en Tesla al veel verder in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen.

Apple zou nu overwegen om de techniek wel door te ontwikkelen maar daarvoor een partner te zoeken in de Amerikaanse auto-industrie. Apple levert dan de nodige technologie terwijl de autofabrikant verantwoordelijk wordt voor het bouwen van de auto. De grote vraag is alleen welke fabrikant er opgewassen is tegen de eisen die Apple normaliter stelt aan zijn producten.

Apple geeft het nieuwe management van Project Titan naar verluidt tot eind 2017 om met een nieuwe strategie te komen die werkbaar en competitief is. Mochten ze hier niet in slagen dan wordt waarschijnlijk volledig de stekker getrokken uit het project.

Voor Apple is dit een flinke domper, want het bedrijf draait nu vrijwel volledig op het succes van de iPhone, maar de innovatie in de smartphonemarkt begint in rap tempo af te nemen en daar zullen op termijn nieuwe producten voor in de plaats moeten komen, omdat de smartphonemarkt daardoor ook minder winstgevend gaat worden. Die nieuwe producten lijkt Apple nog niet te hebben gevonden, de Apple Watch is maar een matig succes, terwijl de verkoopaantallen van de iPad de afgelopen jaren fors zijn gedaald. Ook de PC-markt bevindt zich nog steeds in een moeilijke fase.