Enkele grote automerken gaan volgend jaar hun zelfrijdende auto’s testen op het TT Circuit in Assen. Dat heeft Wethouder Maurice Hoogeveen van de gemeente Assen laten weten aan RTV Noord. De gemeente en de provincie trekken drie miljoen euro uit om het circuit aan te passen zodat het geschikt is voor dit soort testen.

Naast enkele grote autofabrikanten hebben ook fabrikanten van sensoren en navigatiekaarten, kennisinstellingen en enkele andere partijen interesse getoond om gebruik te maken van het circuit om toepassingen voor zelfrijdende auto’s te testen. Eerder werd al bekend dat de gemeente Assen en de provincie Drenthe het plan hadden om het circuit aan te passen, nu blijkt er ook flink wat interesse voor te zijn.

Het bedrag van drie miljoen euro wordt geïnvesteerd in onder andere een glasvezelnetwerk rond het circuit waar de bedrijven op in kunnen pluggen om toepassingen, sensoren en auto’s te testen. Het netwerk moet in het voorjaar van 2016 klaar zijn en dan moeten de eerste testen beginnen.

De gemeente Assen en de provincie Drenthe hebben een project lopen genaamd Sensor City, de bedoeling is een grootschalig stedelijk meetnetwerk te maken waar allerlei sensoren en toepassingen op kunnen worden getest. Het TT Circuit in Assen speelt daarin een grote rol.