2min

De oprichter van de BAS Group, Steven Bakker, die in maart door de ING en ABN Amro naar buiten werd gewerkt, overweegt nu om het bedrijf terug te kopen. Het bedrijf stevent af op een faillissement en een curator onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor een doorstart. Bakker geeft aan wel open te staan voor een terugkeer maar wel onder bepaalde voorwaarden.

De BAS Group, eigenaar van Dixons, iCentre en MyCom, heeft uitstel van betaling aangevraagd omdat het zijn rekeningen niet meer kan betalen. Een curator is nu aangesteld om de toekomst van het bedrijf te bepalen, waarbij de banen van 1200 werknemers op het spel staan.

De oprichter van de BAS Group verkocht in maart van dit jaar zijn aandelen en de banken grepen de macht bij het bedrijf omdat de schulden niet meer afgelost konden worden en de banken niet wilde praten over herfinancieren. De curator moet nu bepalen wat er nog haalbaar is en een van de partijen die de failliete winkelketens wel wil overnemen is de oprichter van de Bas Group, Steven Bakker.

Hij stelt echter wel een aantal voorwaarden, waaronder dat hij zijn innovatieplannen alsnog kan doorvoeren, hij was al geruime tijd bezig om de winkelketens te vernieuwen en de aanwezigheid online te verbeteren. In maart zijn al die plannen vervolgens in de ijskast gezet toen de banken aan de macht kwamen, want innovatie kost geld.

Volgens Bakker zijn een hoop leveranciers best bereidt mee te werken aan zijn terugkeer, omdat er al zoveel winkelketens zijn verdwenen de laatste tijd. Zij moeten toch een afzetmarkt houden en daar horen ook fysieke winkels bij.

Waar het faillissement precies door komt is moeilijk te zeggen maar een aantal zaken zijn duidelijk, de detailhandel heeft het zeer moeilijk door de opkomst van online winkels. De overname van Dixons en vervolgens het ombouwen van alle winkels naar een nieuwe formule heeft veel meer tijd en geld gekost dan verwacht werd. De schuld van Dixons en Dynabyte werd bij de overname verlaagd met 90 miljoen euro, maar er bleef wel 45 miljoen euro staan, dat bleek toch een grote last te zijn.