2min

Een Amerikaanse Jury heeft geoordeeld dat Apple schuldig is aan het schenden van een technologisch patent van de Universiteit van Wisconsin, het patent beschrijft een technologie waar Apple gebruik van maakt in zijn chips. De jury acht het bewezen dat Apple de technologie gebruikt in de A7, A8 en A8X-chips.

Apple lijkt te kunnen rekenen op een fikse boete nu de jury het bedrijf schuldig heeft bevonden aan het schenden van een patent van de Universiteit van Wisconsin. The Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) heeft Apple in februari van vorig jaar al aangeklaagd wegens het schenden van hun patent in de Apple A7, A8 en A8X-chips. De iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus zouden allemaal baat hebben bij de gepatenteerde technologie.

De Universiteit legde het patent al in 1998 vast, ruim voordat Apple begon met het ontwerpen van mobiele chips. Er is dus geen discussie over wie er eerder was met deze technologie. De rechter heeft inmiddels gezegd dat de maximale schadevergoeding die Apple kan krijgen 862,4 miljoen dollar is. Tenzij de rechter besluit dat Apple moedwillig het patent heeft geschonden, dan kan de rechter besluiten een hogere schadevergoeding op te leggen.

Apple heeft ter verdediging in april een verzoek ingediend bij het Amerikaanse patentinsituut met her verzoek om het patent van WARF nader te onderzoeken, maar dat verzoek werd afgewezen.

De WARF zou een van de meest gevaarlijke patenttrollen zijn. Ze lijken in elk geval een sterk patent te hebben want hetzelfde patent werd al in 2008 ingezet tegen Intel. Uiteindelijk besloot Intel in 2009 vlak voor de rechtszaak een schikking te treffen met WARF, waarbij Intel waarschijnlijk flink in de buidel heeft getast om een licentie te krijgen op het patent. WARF heeft inmiddels een nieuwe rechtszaak gestart tegen Apple, ook de Apple A9 en A9X-chips in de iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPad Pro maken inbreuk op het patent. Daarmee is de kans groot dat de schadevergoeding in de toekomst nog gaat stijgen.

Of Apple nog in hoger beroep gaat of dat het bedrijf gaat proberen te schikken met het bedrijf is onduidelijk.