2min

Samsung liet eerder deze week al weten dat het een moeilijk jaar verwacht en de resultaten in het vierde kwartaal ook tegenvielen. Nu heeft het deze uitspraken ondersteund met cijfers. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een winst van 6,1 biljoen WON, wat neer komt op zo’n 4,7 miljard euro. Eerder rekende het bedrijf op een winst van 6,6 biljoen WON.

Samsung gaf begin deze week aan dat 2016 een moeilijk jaar voor ze gaat worden en dat de resultaten in het vierde kwartaal te wensen overlieten. Het bedrijf presteert minder goed in China en dat is terug te zien in de cijfers, de concurrentie op de smartphonemarkt en de markt voor geheugenchips neemt steeds verder toe.

Een echt antwoord op deze sterkere concurrentie heeft Samsung nog niet gevonden. Het heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in zijn chipfabrieken en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Ook op de smartphonemarkt is de strategie al een keer flink op de schop gegaan en in april van dit jaar gaan er weer de nodige zaken veranderen.

Vanaf 1 april krijgt Samsung Mobile een nieuwe CEO en die zal zijn eigen visie en strategie gaan uitvoeren. JK Shin vertrekt na 7 jaar als CEO van Samsung Mobile en wordt opgevolgd door Dong-Jin Koh, hij staat nu aan het hoofd van de Research & Development afdeling van Samsung Mobile. Onder zijn leiding is ook het nieuwe ontwerp van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge (review) tot stand gekomen.

Hij zal die lijn waarschijnlijk verder willen doorzetten, maar wat hij verder anders gaat doen is nog even afwachten.

Hoewel de winst in het vierde kwartaal lager is uitgevallen dan van te voren werd verwacht. Valt het verschil nog wel mee. De grote vraag is of Samsung erin gaat slagen om van een moeilijk jaar een goed jaar te maken.