Samsung heeft zijn kwartaalcijfers voor het vierde kwartaal gepresenteerd en dus ook meteen de jaarcijfers van 2015. De winst van het Zuid-Koreaanse bedrijf is flink onderuit gegaan en bevindt zich nu op het laagste punt in vier jaar tijd. Vooral in het vierde kwartaal zag Samsung zijn winst teruglopen met maar liefst 40 procent.

Samsung heeft een zwaar vierde kwartaal achter de rug waarbij zowel de omzet als winst tegenvielen. Twee kernactiviteiten van het Zuid-Koreaanse bedrijf presteerden slechter dan verwacht. De winst in het vierde kwartaal is uiteindelijk uitgekomen op 3,2 biljoen WON, omgerekend 2,43 miljard euro. Een ander probleem voor veel bedrijven uit Azië zijn de wisselkoersen, die hebben in het vierde kwartaal voor veel problemen gezorgd, ook Samsung heeft daar last van.

De twee kernactiviteiten die momenteel onder druk staan zijn de smartphones en de semiconductors. Beide onderdelen presteren slechter dan verwacht. Wereldwijd begint de vraag naar smartphones langzaam af te nemen, de groei is er in elk geval uit en de concurrentie neemt alleen maar toe. Ook de semiconductor-divisie dat veel onderdelen levert voor mobiele producten heeft het daardoor zwaar, er worden minder chips verkocht. In de mobiele divisie gaat later dit jaar een andere wind waaien als de CEO wordt vervangen.

Uiteindelijk komt Samsung in 2015 uit op een winst van 19,1 biljoen WON, omgerekend 14,5 miljard euro. Dat is het slechtste resultaat in de afgelopen vier jaar. Het beste jaar was 2013 toen het bedrijf een winst noteerde van 30,5 biljoen WON.

Voor 2016 verwacht Samsung weinig groei in de eerste helft van het jaar, maar het verwacht betere resultaten in de tweede helft van dit jaar. Voor de semiconductor-divisie heeft het bedrijf flinke investeringen gedaan en nieuwe klanten binnengehaald wat moet resultaten in een beter resultaat. Zo gaat Samsung dit jaar beginnen met het produceren van geheugen chips op 10nm. Volgend jaar zullen waarschijnlijk ook processoren geproduceerd gaan worden op 10nm, maar dit jaar zet het bedrijf in op de tweede generatie 14nm-chips. Zowel de eigen Exynos-chips zullen hiervan gebruik maken maar ook de Qualcomm Snapdragon 820-chip wordt door Samsung geproduceerd. Waardoor Samsung eigenlijk vrijwel alle high-end smartphones voorziet van een processor.

Ook AMD gaat gebruik maken van het 14nm productieprocedé van Samsung voor zijn nieuwe processoren. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel van de productie wordt gedaan door Globalfoundries en hoeveel door Samsung. Globalfoundries en Samsung werken samen voor de ontwikkeling van hun productiemethodes.