Oracle en Google liggen al enige tijd met elkaar overhoop omdat Oracle van mening is dat Google zijn copyright schendt door het gebruik van Java in Android. Daar loopt ook een rechtszaak over en daarin heeft Oracle nu een boekje open gedaan over de omzet en winst die Android genereert voor Google. In totaal zou Android tot op heden goed zijn voor een omzet van 31 miljard dollar en 22 miljard dollar aan winst.

Oracle heeft de bedragen openbaar gemaakt in de rechtszaak tegen Google, laatstgenoemde heeft nog geprobeerd de publicatie van de cijfers tegen te houden omdat het gaat om vertrouwelijke interne financiële documenten, helaas voor Google is dat nu te laat. Oracle claimt dat Android tot op heden een omzet heeft opgeleverd van 31 miljard dollar en een winst van 22 miljard dollar.

Google zelf wil de cijfers niet bevestigen en heeft nooit uitspraken gedaan over de inkomsten van Android. Google houdt deze cijfers liever geheim omdat het veel nadelige gevolgen kan hebben op het bedrijf. Die kans is nu zeker een stuk groter geworden, fabrikanten hebben genoeg moeite om geld te verdienen aan de verkoop van smartphones, terwijl ze wel aan allemaal eisen van Google moeten voldoen. Ook autoriteiten zouden Google kunnen aanpakken nu ze weten dat Android genoeg winst in het laatje brengt, ze zouden de fabrikant kunnen verplichten meer concurrentie toe te staan of meer eisen stellen voor bijvoorbeeld Android-updates.

Oracle is in elk geval uit op een flink stuk van de winst die Google maakt met Android, omdat het bepaalde onderdelen van Java gebruikt in Android waar copyright op zou zitten.

Uit de cijfers zou ook naar voren komen dat Google een bedrag van 1 miljard dollar per jaar betaalt aan Apple om ervoor te zorgen dat Google de standaardzoekmachine in iOS blijft.