2min

Google overweegt om de programmaartaal Swift te gaan ondersteunen voor de ontwikkeling van Android-apps. Swift is een open source-programmeertaal die door Apple is ontwikkeld, onder andere voor de ontwikkeling van iOS-apps.

Google zou overwegen om ook de Swift-programmeertaal te gaan ondersteunen voor de ontwikkeling van Android-apps. Google zou deze drastische keuze overwegen vanwege de juridische geschillen die het heeft met Oracle. Op dit moment is er nog geen sprake van dat Java wordt vervangen door Swift, maar mogelijk komt er ondersteuning voor Swift naast Java.

Andere bedrijven als Facebook, Lyft en Uber zouden ook overwegen om Swift te gaan ondersteunen, maar veel ogen zijn nog op Google gericht. Als Google besluit om Swift te gaan ondersteunen zullen er snel meer bedrijven volgen. De programmeertaal krijgt dan echt een grote basis. Naast Apple zijn er al wel bedrijven die Swift hebben omarmt, bijvoorbeeld IBM. IBM is geheel toevallig ook een grote partner van Apple, maar IBM gebruikt de programmeertaal voor de ontwikkeling van cloudapplicaties en clouddiensten.

Google kan echter niet van de ene op de andere dag Swift gaan ondersteunen, er moet nog heel veel werk verzet worden wil Google deze programmeertaal ondersteunen. Zou zullen flink wat API’s moeten worden herschreven en moet de complete SDK op de schop. Ook zal Google een runtime moeten ontwikkelen voor Android die overweg kan met Swift.

Google is in de nieuwste versie van Android, Android N, al wel begonnen met aanpassingen, zo hanteert Google nu andere namen voor Java-libraries dan Oracle’s opensource-versie van Java. Dit omdat Oracle deze naamgeving gebruikt in de rechtszaal om Google aan te klagen wegens patentschending. Mocht Google binnen enkele jaren zover zijn dat het afscheid kan nemen van Java en kan overstappen op bijvoorbeeld Swift, dan is Oracle waarschijnlijk de grootste verliezer, aangezien Java dan ineens een stuk minder populair is.