2min

Google gaat samenwerken met Fiat Chrysler, dat hebben de bedrijven bekendgemaakt. Fiat Chrysler gaat deelnemen aan het testprogramma voor zelfrijdende auto’s, het bedrijf zal 100 hybride minivans gaan bouwen die worden voorzien van Google’s zelfrijdende technologie.

Google sluit voor het eerst een overeenkomst met een traditionele autofabrikant voor zijn zelfrijdende autoprogramma. De auto’s die tot op heden werden gebruikt door Google waren simpelweg gekocht door het bedrijf en vervolgens gemodificeerd. Nu gaat Google samenwerken met Fiat Chrysler om minivans te voorzien van zelfrijdende autotechnologie.

Waarom is gekozen voor een minivan is niet helemaal duidelijk, wellicht wilde Google een echte gezinsauto uitproberen in zijn volgende testfase. Het gaat in elk geval om een minivan uit de Pacifica-serie. Deze minivans worden door Fiat Chrysler gebouwd en bij de productie meteen voorzien van alle benodigde sensoren en Google-technologie. Op die manier kan de autofabrikant ook meteen ervaren hoeveel werk het is om de productielijn aan te passen om zelfrijdende voertuigen te bouwen.

De bedoeling is dat Fiat Chrysler in totaal zo’n 100 minivans gaat produceren en die moeten allemaal aan het einde van het jaar worden ingezet. Daarmee gaat Google zijn vloot met zelfrijdende auto’s ongeveer verdubbelen. Google en Fiat Chrysler gaan samenwerken in de Amerikaanse staat Michigan. De voertuigen worden eerst losgelaten op een gesloten terrein dat is voorzien van allerlei obstakels. Als de auto’s daarin goed presteren komen ze waarschijnlijk ook op de openbare weg. Wel zal Google dan mensen achter het stuur moeten zetten om in te grijpen mocht dat nodig zijn. Dat is op dit moment nog een wettelijke eis.

Of Fiat Chrysler dit voertuig uiteindelijk ook gaat verkopen aan de consument is nog niet duidelijk. Voorlopig lijkt het alleen te gaan om een test.