HTC boekt derde kwartaal op rij verlies

HTC heeft opnieuw een kwartaal afgesloten met verlies, 2015 gaat de boeken als het slechtste jaar ooit voor HTC. Hopelijk weet het bedrijf het tij te keren in 2016, dit jaar moet het succes niet meer alleen van de smartphones komen, maar gaat het bedrijf fors inzetten op virtual reality.

HTC werkt met een gebroken boekjaar en het vierde kwartaal van 2015 was het derde kwartaal voor HTC. Een kwartaal waarin een omzet van 25,7 miljard Taiwanese dollar werd genoteerd en een verlies van 3,4 miljard Taiwanese dollar. Als we dat omrekenen komen we uit op een omzet van 700 miljoen euro en een verlies van 92 miljoen euro.

HTC weigert nog om te vermelden hoeveel smartphones ze het afgelopen kwartaal hebben verscheept, maar volgens bronnen uit de industrie heeft HTC niet meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Het grootste probleem van HTC in 2015 is dat ze geen boeiende smartphones op de markt hebben gebracht, de HTC One M9 (review), het vlaggenschip van 2015, was een forse teleurstelling. HTC heeft helemaal niets innovatiefs laten zien dit jaar. Daarna kwam het bedrijf nog met enkele midrange-toestellen die in veel gevallen een te hoog prijskaartje hadden.

Dit jaar gaat HTC het duidelijk anders doen, smartphones zijn niet meer de belangrijkste productgroep binnen het bedrijf. Dat zijn nu de virtual reality-producten, de HTC Vive en de Vive Pre. De HTC Vive gaat in april in de verkoop en dan zal duidelijk moeten worden of dat een financieel succes gaat worden voor HTC.

Vorig jaar presenteerde HTC tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de HTC One M9, dit jaar heeft het bedrijf nog niets aangekondigd voor de Mobile World Congress en het gerucht gaat ook dat het toestel pas later dit jaar wordt gepresenteerd.