2min

Het Nederlandse ASML heeft bekendgemaakt dat het voor 100 miljard Taiwanese dollar het bedrijf Hermes Microvision Inc overneemt. Hermes Microvision is gespecialiseerd in het inspecteren van chips om te bepalen of ze van goede kwaliteit zijn. ASML wil de technologie van het bedrijf gaan integreren in zijn eigen producten.

Voor ASML is het een forse overname want het bedrijf moet 2,76 miljard euro op tafel leggen om Hermes Microvision in te lijven, maar daarmee is het bedrijf uit Eindhoven wel in staat om betere chipproductiemachines te ontwikkelen op nog kleinere formaten. De chipinspectie is namelijk enorm belangrijk bij chips die kleiner zijn dan 10nm.

De nieuwe machines van ASML maken gebruik van holistische lithografie, in dit proces worden de wafers belicht tijdens het productieproces, dit is een zeer nauwkeurig proces waarbij de wafers uitgebreid worden gescanned en gemeten. Met de overname van Hermes Microvision kan die controle van de wafers straks nog veel beter worden en wordt het voor ASML eenvoudiger om het productieprocede mogelijk nog verder te verkleinen.

De chipmachines die ASML bouwt worden onder andere gebruikt door Intel, Globalfoundries, Samsung en TSMC om chips te produceren. Zonder de machines van ASML hebben we geen processor in onze pc.

Met de technologie van Hermes Microvision kan ASML straks nog beter zien waar er fouten zitten in de productie en kunnen de machines worden aangepast om dit te verbeteren, uiteindelijk resulteert dat in betere yields. Yields betekent chips die zonder gebreken zijn geproduceerd. Uiteindelijk betekent dit dat de machines van ASML nauwkeuriger worden waardoor ze mogelijk ook nog kleinere procedes kunnen produceren. De komende jaren gaat het productieprocede verkleind worden naar 10 en 7nm.