BCC ziet verlies met 9,7 miljoen euro toenemen in 2015

De elektronicaketens in ons land hebben het zwaar en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Nu heeft de Darty Group zijn jaarcijfers bekendgemaakt over het gebroken boekjaar 2015, daarin laat het geen expliciete cijfers zien van BCC, maar wel dat de Nederlandse elektronicaketen 9,7 miljoen euro meer verlies heeft geleden dan in 2014.

De Darty Group is eigenaar van onder meer BCC in Nederland en Vanden Borre in België. Deze resultaten van deze twee winkelketens worden samen gevoegd in het jaaroverzicht en dan zijn de jaarcijfers een stuk positiever. Daaruit kunnen we concluderen dat Vanden Borre wel een flinke winst behaald want onderaan de streep kwam de winst uit op 4,9 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 14,8 miljoen euro. Dit terwijl BCC dus 9,7 miljoen euro meer verlies heeft gedraaid dan het jaar ervoor.

De omzet van de winkelketens steeg gezamenlijk met 1 procent, maar dat is mogelijk volledig toe te schrijven aan de overname van BCC begin 2015. Het bedrijf nam toen 18 winkels over van HiM Retail, voormalige Harense Smid en Micro Electro vestigingen die nu BCC zijn geworden. Op dit moment heeft de BCC in totaal 73 winkels in Nederland en natuurlijk een webshop.

De slechte resultaten van BCC worden toegeschreven aan een slecht IT-systeem wat zorgde voor de nodige voorraadproblemen in de winkels. De storingen in dat IT-systeem hebben zeker 3,5 miljoen euro gekost, aldus Darty. Dan blijft er natuurlijk nog steeds 6 miljoen aan extra verliezen over die niet gedekt zijn. Het is duidelijk dat BCC in zwaar weer zit.

Eerder deze week werd Scheer en Foppen failliet verklaard, inmiddels hebben zich negen partijen gemeld bij de curator om deze winkels, of een deel ervan, over te nemen. Of BCC zich ook gemeld heeft bij de curator is onduidelijk.

De Darty Group het moederbedrijf van BCC zit midden in het proces waarbij het overgenomen gaat worden door het Franse bedrijf Fnac. Dit is een grote keten in Frankrijk waar naast elektronica ook allerlei andere producten worden verkocht zoals boeken, speelgoed, CD’s, DVD’s, concertkaarten en enkele andere productgroepen. De Darty Group zelf zag de winst overigens stijgen van 74,9 miljoen euro naar 93,1 miljoen euro. De BCC is financieel gezien een blok aan het been van Darty, dus het ligt voor de hand dat Fnac daar goed naar gaat kijken en waar nodig veranderingen gaat aanbrengen.