Antivirusbedrijf Avast koopt concurrent AVG. Het bedrijf heeft zo’n 1,17 miljard euro over voor de overname, waar beide besturen al mee akkoord zijn gegaan. Nu moet de overname nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van beide bedrijven. Avast biedt hen 22,53 euro per aandeel.

Beide bedrijven werden opgericht in de Tsjechische Republiek. AVG stamt uit 1991 en is iets groter, en heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Avast is wat kleiner en werd in 1988 opgericht. Dat bedrijf heeft wereldwijd zo’n 100 miljoen gebruikers. Gezamenlijk hopen de twee internationaal actieve bedrijven hun marktpositie flink te verstevigen.

In een officieel statement stelt Avast "de acquisitie na te streven voor het verkrijgen van schaalvoordelen, technologische diepgang en geografische verbreding." De intentie is om de nieuwe organisatie gebruik te laten maken van "opkomende groeimogelijkheden in internetveiligheid."

Daarmee refereert het bedrijf bovenal naar de ontwikkeling van antivirussoftware voor het internet-of-things. Steeds meer uiteenlopende apparaten wisselen informatie uit via het internet en zijn op meerdere manieren te bedienen. Dat biedt grote mogelijkheden voor hackers, vooral omdat de beveiliging van veel van dit soort apparaten nog te wensen over laat. Met de overname van AVG hoopt Avast hier een flinke groeimogelijkheid te vinden.