De aandelen van het Japanse bedrijf Nintendo zijn sinds de lancering van Pokémon GO afgelopen week met meer dan twintig procent gegroeid. De afgelopen twee dagen werd het bedrijf daardoor 6,7 miljard euro meer waard. Aandeelhouders gaan uit van gigantische winsten door het spel.

Vanochtend waren de aandelen van Nintendo 23 procent meer waard, zo’n 177 euro per stuk. De laatste keer dat aandelen van het bedrijf zo hoog stonden, was in november 2015. De overstap van Nintendo naar de mobiele markt legt het bedrijf dus bepaald geen windeieren, zelfs terwijl de stap rijkelijk laat komt.

Het spelletje Pokémon GO is een augmented reality-spel, waarvoor de gebruiker naar buiten moet gaan. Op het scherm van de smartphone kunnen mensen vervolgens zoeken naar virtuele Pokémon. Gebruikers zijn erg enthousiast over het spel en lopen zich suf. Het leidt ook al tot verkeerschaos en zelfs criminelen maken er handig gebruik van om mensen naar een afgelegen plek te lokken en te beroven, of malware met de installatie mee te leveren.

Ondanks de enorme hoeveelheid downloads is het spel nog niet winstgevend. Geschat wordt dat Nintendo er in de eerste paar dagen gemiddeld zo’n 5.000 dollar per dag aan overhield. Dat is waarschijnlijk niet eens genoeg om de kosten voor de servers die nodig zijn om de game draaiende te houden te dekken.

Met die servers heeft Nintendo sowieso een klein probleem. Toen het spel gelanceerd werd in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië waren de servers vrijwel meteen overbelast. De uitrol naar andere landen is om die reden dan ook tijdelijk uitgesteld. Wel kunnen mensen als ze een buitenlands account registreren de game al downloaden.

Verder verwacht Nintendo vooral van de enorm actieve gebruiker winst. Om snel ver te komen in het spel, moeten mensen in-app aankopen doen, om bijvoorbeeld Pokémon te trainen en gevechten te kunnen houden met andere spelers.