In de twee weken na de komst van de game Pokémon Go verdubbelde de waarde van Nintendo. Een waarschuwing van het bedrijf aan zijn aandeelhouders zorgt er nu voor dat de aandelen instorten. Vanochtend was Nintendo 17% in waarde gedaald.

Dat terwijl de applicatie al meer dan dertig miljoen keer gedownload is. Naar schatting heeft de app ook al meer dan 31,8 miljoen euro aan omzet gegenereerd en in sommige landen zou deze zelfs meer gebruikt worden dan de Facebook-app. Desondanks verwacht Nintendo er niet zoveel mee te gaan verdienen.

In een brief van Nintendo aan zijn investeerders waarschuwt Nintendo dat de app is ontwikkeld door Niantic en The Pokémon Company, die beiden de voornaamste winst krijgen van de app. Nintendo is zelf voor 32% eigenaar van The Pokémon Company en zal dus geen grote percentages van de winst krijgen. In de toekomst gaat het bedrijf er wel vanuit dat de winst uit de game toeneemt.

Dat zou kunnen door diverse nieuwe toevoegingen aan de app. Zo is Pokémon Go net in Japan gelanceerd en kunnen bedrijven geld betalen om hun locatie een PokéStop te maken. Daarnaast verkoopt men binnenkort ook accessoires voor het spel en zouden er meer uitbreidingen moeten komen in de vorm van extra Pokémon en meer functionaliteiten.

Pokémon Go werd op 6 juli gelanceerd en in korte tijd een cultureel fenomeen. Miljoenen mensen spelen de game en lopen in de echte wereld rond, op zoek naar zoveel mogelijk verschillende Pokémon.