2min

Pokémon Go is een gigantisch succes, maar brengt vooral geld in het laatje voor ontwikkelaar Niantic en franchise-eigenaar The Pokémon Company. Toch blijkt uit een persbericht dat de game ook een positief effect heeft gehad op Nintendo. De verkopen van de Nintendo 3DS in de Verenigde Staten zijn gigantisch gegroeid.

Volgens Nintendo was de 3DS, de kleine spelcomputer, de best verkopende hardware in de gaming industrie in juli. Daarvoor zijn drie zaken verantwoordelijk: de release van de game Monster Hunter Generations, het feit dat de prijs van de Nintendo 3DS gedaald is en de grote hype rond Pokémon Go.

Nintendo wijst er specifiek op dat de verkopen van de spellen Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire met maar liefst tachtig procent zijn toegenomen ten opzichte van een maand daarvoor. Dat terwijl beide spellen in de loop van november 2014 gelanceerd werden. Ook de verkopen van Pokémon X en Y namen flink toe: die werden maar liefst 200 procent meer verkocht dan een maand eerder.

Toen Pokémon Go halverwege juli gelanceerd werd, werden de aandelen van Nintendo dubbel zoveel waard. De aandelen zakten echter flink terug toen Nintendo in een bericht aan investeerders benadrukte niet de eigenaar te zijn van de game. Het spel is namelijk ontwikkeld door Niantic en The Pokémon Company. Nintendo is van dat laatste bedrijf voor 32 procent eigenaar en krijgt dus geen grote aandelen van de winst die op het spel gemaakt wordt.

Tegelijk lijkt Pokémon Go vooral een hype te zijn. Er is veel kritiek op ontwikkelaar Niantic, dat in eerste instantie een instabiel spel lanceerde en enkele belangrijke functies uitzette nadat die niet goed bleken te werken. Steeds minder mensen lijken het spel te spelen, maar de vernieuwde aandacht voor de Pokémon franchise legt Nintendo in elk geval geen windeieren.