Sinds de lancering van Pokémon GO zijn de aandelen van het Japanse bedrijf Nintendo aanzienlijk gestegen. Vandaag is het bedrijf nog eens 16% in waarde gestegen. Daarmee zijn de aandelen ten opzichte van vrijdag, toen de mobiele game gelanceerd werd, 56% in waarde gestegen.

Het spel blijkt goud waard te zijn voor Nintendo. Sinds de release is de totale waarde van het bedrijf naar 31 miljard euro gestegen. Het schept hoge verwachtingen voor de komende weken, als Pokémon GO ook naar andere landen uitgerold wordt. Op dit moment is de game enkel in Australië, Duitsland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te downloaden.

In de VS alleen al zijn er een recordbrekend aantal van 21 miljoen actieve spelers. Het vorige record stond op 20 miljoen actieve spelers en werd in 2013 door Candy Crush Saga gevestigd. Deze gigantische toestroom van spelers zou veel goeds kunnen betekenen voor Nintendo.

Uit een bericht van Business Insider blijkt dat de realiteit echter iets anders ligt. Nintendo zal vermoedelijk geen miljoenen gaan verdienen aan de game. Het is niet de maker van het spel: in plaats daarvan werd Pokémon GO vooral ontwikkeld door het bedrijf Niantic.

Daar komt nog bij dat Nintendo slechts voor 32% eigenaar is van de Pokémon Company. Ondanks dat investeerders er dus vanuit gaan dat Nintendo veel geld overhoudt aan de game, lijkt dat niet het geval te zijn. Grotere aandelen van de omzet uit in-game aankopen gaan naar Niantic en de Pokémon Company. Verder gaat er ook een deel van de winst naar bijvoorbeeld Apple, dat tot wel dertig procent van in-app verkopen voor de rekening neemt. Het is al met al dus onduidelijk hoeveel geld er uiteindelijk naar Nintendo vloeit.