2min

KPN heeft vandaag het kort geding verloren van Fox Media. Laatst genoemde eist in het nieuwe contract dat providers Fox Sports 1 opnemen in het basispakket en hiervoor twee euro per abonnee betalen. KPN wilde het bestaande contract graag verlengen, waarbij Fox Sports optioneel is, maar dat wil Fox Media niet. KPN hoopte dat via de rechter af te dwingen, maar dat is mislukt.

Fox Media heeft in Nederland enkele Fox Sports-zenders die tot op heden altijd optioneel konden worden afgenomen. Klanten betalen dan een bedrag tussen de 15 en de 24 euro per maand extra aan hun tv-aanbieder. Fox Media heeft hiervoor contracten met alle bekende providers in Nederland. Deze contracten lopen op 1 augustus bijna allemaal af en Fox Media heeft besloten de voorwaarden aan te passen.

Fox Media vraagt 2 euro per abonnee aan alle providers en de eis dat Fox Sports 1 wordt opgenomen in het basispakket. Alle providers behalve Vodafone zien dit niet zitten, omdat slechts 10 procent van de Nederlanders naar Fox Sports kijkt en het basispakket voor iedereen geldt.

De reden dat Fox Media probeert dit af te dwingen is omdat Fox Sports verliesgevend is. Er moet elk jaar geld bij om de tent open te houden, door af te dwingen dat Fox Sports in het basispakket komt is het in één klap uit de financiële zorgen.

De kans is nu aanwezig dat sommige mensen op 1 augustus geen Fox Sports meer kunnen kijken omdat de providers weigeren het huidige aangeboden contract te tekenen. Of Fox Media en KPN nog tot een akkoord gaan komen de komende dagen is onduidelijk.

Voor klanten van Ziggo veranderd er vooralsnog niets, Ziggo is de enige provider die een langer contract heeft met Fox Media. Klanten van andere kleinere providers zitten in hetzelfde schuitje als KPN. Ziggo heeft overigens laten weten achter KPN en de andere providers te staan in deze zaak.

KPN beargumenteerde bij de rechter dat de voorwaarden van Fox Media onredelijk zijn, mede doordat het bedrijf meer moet betalen dan Ziggo. De rechter was het daar niet mee eens want Ziggo heeft gekozen voor een langere contractsperiode en daar mag dan ook een ander prijskaartje aanhangen.

De providers zitten nu in een lastige positie, als ze niet akkoord gaan met het contract krijgen ze alle voetballiefhebbers over zich heen die geen Eredivisie meer kunnen kijken. Tekenen ze het contract wel dan krijgen ze commentaar van alle mensen die niet bereidt zijn 2 euro extra te betalen voor een voetbalzender waar ze niet naar kijken.