2min

Apple trekt zijn plannen voor een zelfrijdende, elektrische auto in. Project Titan, zoals het intern werd genoemd, heeft een decennium aan werk gekost.

Betrouwbare websites, zoals Bloomberg en Reuters, melden de annulering van de Titan-auto’s op basis van bronnen. Chief Operating Officer Jeff Williams en Vice President Kevin Lynch hebben dinsdag medewerkers ingelicht over het naderende einde. Voor de bijna 2.000 medewerkers die aan Project Titan werkten, kwam het nieuws als een verrassing. Zij kregen te horen dat het project zal worden afgebouwd.

Apple heeft meerdere miljarden in Project Titan geïnvesteerd. Rond 2014 begon het bedrijf te werken aan een auto die volledig autonoom en elektrisch moest worden, met een limousine-achtig interieur en stemgestuurde navigatie. Het project verliep echter vanaf het begin stroef, met meerdere strategie- en directiewijzigingen. Het zou nog jaren duren voordat Apple de auto daadwerkelijk op de markt kon brengen. Vooral de zelfrijdende technologie bleek een grote uitdaging te zijn.

Daarnaast werd Apple geconfronteerd met een afkoelende markt voor elektrische auto’s. Reguliere autokopers zijn terughoudend in de aanschaf vanwege hoge prijzen en een gebrek aan goede oplaadinfrastructuur. Al met al genoeg reden voor de topbestuurders van Apple om de afgelopen weken de stekker uit het elektrische auto-project te trekken.

Gevolgen voor personeel

Voor een groot deel van het personeel op het autoteam heeft Apple alternatief werk in gedachten. Het bedrijf wil de medewerkers overdragen naar de afdeling kunstmatige intelligentie, waar met name wordt ingezet op generatieve AI-projecten. Apple geeft steeds meer prioriteit aan deze projecten.

Binnen het autoteam zijn echter ook honderden hardware engineers en voertuigontwerpers in dienst. Mogelijk kunnen zij solliciteren naar een baan bij een ander Apple-team.

Voor sommige medewerkers zal het stoppen met Project Titan ook betekenen dat zij hun baan verliezen. Onduidelijk is hoeveel werknemers ontslagen zullen worden.

Tip: Google: Microsoft wilde Bing aan Apple verkopen