Tesla heeft afgelopen nacht aangekondigd dat alle toekomstige auto’s die het op de markt brengt, voorzien worden van hardware die zelfrijdende auto’s mogelijk maken. De gedachte is dat de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s zo snel gaan, dat het de enige logische stap is om vol in te zetten hierop.

Tesla liet weten dat vanaf vandaag alle nieuwe voertuigen die het produceert, waaronder dus ook de Model 3, de nodige hardware krijgen. Zo worden er acht camera’s ingebouwd om de auto’s 360 graden zicht te geven, tot wel 250 meter ver. Twaalf ultrasonische sensoren dienen ter aanvulling op dit grote blikveld, en zorgen dat zowel “harde als zachte objecten” opgepikt kunnen worden. Een extra radar die naar voren gericht staat, moet ervoor zorgen dat regen, stof en mist het beeld niet verstoren. Om alle extra gegevens die binnen komen te kunnen verwerken, zegt Tesla de auto’s van veertig keer zoveel rekenkracht als voorgangers te voorzien.

De nieuwe mogelijkheden die ontstaan dankzij de hardware worden niet direct geactiveerd. Telsa wil namelijk zeer voorzichtig te werk gaan. Eerder al bracht het een software update naar zijn auto’s, die ze hielp om deels autonoom te rijden. De voertuigen kunnen sindsdien zelfstandig rijden op de snelweg en remmen af als andere auto’s dat ook doen. Toch ging dat al een keer flink mis, toen iemand om het leven kwam bij een ongeval.

Voordat de voertuigen volledig autonoom moeten worden, is het dan ook de bedoeling om de softwaresystemen flink te upgraden. Tesla zegt dat het de “miljoenen kilometers van ervaring” wil gaan verwerken.