2min

Google heeft besloten om radicale wijzigingen aan te brengen in zijn Fiber-divisie. Google Fiber zou binnenkort in tien nieuwe Amerikaanse steden beschikbaar gaan komen, maar dat proces is nu stilgelegd. Of die steden in de toekomst nog Google Fiber krijgen is nu nog maar de vraag. Daarnaast ontslaat Google een groot deel van het personeel van Google Fiber, inclusief de eindverantwoordelijke Craig Barratt.

Google was druk bezig met de voorbereidingen om Google Fiber te gaan introduceren in verschillende steden in de Verenigde Staten. Steden als Chicago, Dallas, Los Angeles en San Diego zouden worden voorzien van Google Fiber. Steden met allemaal miljoenen inwoners en potentieel veel nieuwe klanten voor Google Fiber. Die plannen zijn nu gepauzeerd, mogelijk definitief.

Google zou hebben ingegrepen in de Fiber-divisie omdat de doelstellingen bij lange na niet zijn gehaald. Google wilde binnen vijf jaar zo’n 5 miljoen abonnees hebben voor zijn Fiber-dienst. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en volgens anonieme bronnen zou de teller pas op 200.000 staan. Of dat aantal ook klopt is moeilijk te controleren, maar Google grijpt niet voor niks in.

Wat Google nu van plan is met Google Fiber is niet helemaal duidelijk. Het is in elk geval niet zo dat al het personeel is ontslagen, Google lijkt voorlopig wel door te gaan met Google Fiber, maar of er nog steden bij gaan komen is nu onduidelijk. De CEO van Alphabet, Larry Page, zou in augustus Barratt al hebben opgedragen om het personeelsbestand van Google Access, waar Fiber onder valt, terug te brengen tot 500 man. Op dit moment werken er tussen de 1000 en 1500 mensen bij de Access-divisie. Nu wordt 9 procent van het personeelsbestand ontslagen, daarnaast zullen er ongetwijfeld nog een flink aantal mensen worden overgeheveld naar andere Google-divisies.

Recent naam Google Fiber Webpass over, een provider die draadloze internettoegang biedt in grote steden, waaronder Chicago en San Diego. Mogelijk gaat Google meer focus leggen op draadloos internettoegang in plaats van fiber. De ontwikkeling van draadloos internet heeft niet stilgestaan en het is mogelijk een stuk goedkoper om draadloos internet aan te bieden.