2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tesla heeft vandaag aangekondigd dat het de Duitse onderneming Grohmann Engineering over gaat nemen. Het ingenieursbureau is gevestigd in Prüm, Duitsland en krijgt een nieuwe naam. Voortaan gaat het onder Tesla Grohmann Automation door het leven. De nieuwe onderneming gaat machines ontwerpen om de productie van de auto’s te versnellen.

Tesla schrijft in zijn aankondiging dat het voor 2018 minstens 500.000 auto’s per jaar wil produceren en om die reden op zoek is gegaan naar een onderneming waarmee het samen kon werken om zijn productielijnen te automatiseren. Die zoektocht bracht het uiteindelijk naar Grohmann, dat volgens Tesla “een van de wereldleiders in methoden van verregaand geautomatiseerde methoden van productie” is.

Het ingenieursbureau gaat snel aan de slag met het ontwerpen van de productielijnen. Tesla hoopt de overname, die op dit moment nog ter goedkeuring bij de desbetreffende Duitse autoriteiten ligt, begin 2017 afgerond te hebben. Hoeveel Tesla voor het bedrijf betaalt is niet bekend.

Wel lijkt men er vanuit te gaan dat er gewoon goedkeuring volgt voor de overname. Dat mede omdat Tesla de verwachting uitspreekt “meer dan 1.000 banen te creëren voor vakkundige technici de komende twee jaar in Duitsland.” Toch zullen niet alle werkzaamheden in Duitsland verricht worden. Tesla wil namelijk dat Grohmann direct gaat samenwerken met de afdelingen die het al in Californië en Michigan heeft liggen.

Het plan om in 2018 maar liefst 500.000 auto’s te produceren is gedurfd. Op dit moment produceert Tesla nog geen 100.000 voertuigen per jaar, mede doordat het maken van de auto’s nog relatief veel tijd kost. Het verder stroomlijnen en automatiseren van de productieprocessen kan helpen om hier winst te behalen.

Wat wel kan worden vastgesteld is dat het een hele gerichte overname is met een duidelijk doel. De productie verder automatiseren en versnellen zodat het gestelde doel in elk geval in zicht gaat komen.