2min

Nintendo heeft besloten om te stoppen met de productie van zijn gaming console Wii U. Eerder al waren daar geruchten over, maar die werden ontkend door het Japanse bedrijf. Nu is er echter een bevestiging.

Die bevestiging verscheen op de officiële Japanse website van het bedrijf, waarop te lezen staat dat de “productie binnenkort zal stoppen”. Of het om een wereldwijde productiestop gaat is niet helemaal zeker, want daarna valt nog te lezen “binnen Japan”. Tegelijk zien we dat andere varianten van de Wii U “niet meer in productie” zijn, waaronder een zwarte variant en eentje met 8GB werkgeheugen.

Begin november was er nog het gerucht dat Nintendo wilde stoppen met de productie van de Wii U. Het apparaat was tot nu toe pas 13,36 miljoen keer verkocht en daarmee nauwelijks een succes te noemen. Ter vergelijking: voorganger Wii ging 101 miljoen keer over de toonbank en concurrerende consoles werden veel meer verkocht. Sony’s PlayStation 4 werd 40 miljoen keer verkocht wereldwijd en de Xbox One van Microsoft meer dan 20 miljoen keer.

Direct na de geruchten liet Nintendo nog weten dat het “geen veranderingen” te melden had met betrekking tot “de productie van de Wii U”. Want: “ondanks dat de Nintendo Switch binnenkort in de verkoop gaat, blijft de productie van de Wii U op peil”. Nu is er dus wel een bevestiging en lijkt Nintendo binnenkort geheel te stoppen met de verkopen. Wanneer precies is niet bekend.

Volgend jaar lanceert Nintendo de opvolger van de Wii en Wii U: de Nintendo Switch, een kruising tussen een console en een handheld apparaat. Veel details over het apparaat zijn er nog niet.