min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren was er op deze site nog te lezen dat sommige van Sony’s muziek-CD’s een verborgen DRM systeem op computers zou installeren. Het verhaal heeft in één dag zoveel aandacht gekregen dat Sony met een patch op de proppen is gekomen.

Digital Rights Management, kortweg DRM, is niet een nieuw fenomeen bij muziek-CD’s. Nadat filesharing door Napster in 1999 een explosieve groei kende, begonnen platenmaatschappijen met het implementeren van DRM systemen om zo te voorkomen dat gebruikers gemakkelijk hun CD’s naar hun computer konden kopiëren. De DRM systemen waren tot nog toe echter niet heel geavanceerd en waren ook eenvoudig te omzeilen.

Dat is echter niet het geval bij een aantal recentelijk door Sony uitgebrachte CD’s. Het bedrijf liet het Britse bedrijf First 4 Internet een DRM systeem ontwikkelen dat het aantal copy-protected backups kon limiteren.
Om dat te forceren moet er software en drivers op de computer geïnstalleerd worden, zonder dat de gebruiker dat doorheeft.

Het verborgen installeren van een stukje software, wordt ook wel een rootkit genoemd. De software werd echter recentelijk ontdekt door Mark Russinovich.
Het verwijderen van het DRM systeem was niet eenvoudig en de CD-speler was na het verwijderen ook niet meer bruikbaar, totdat Russinovich nog een aantal registerinstellingen wijzigde.

Alhoewel het verbergen van het DRM systeem en gebruikers de mogelijkheid ontnemen om het systeem te verwijderen op zich niet gevaarlijk is, kreeg het bericht wel veel aandacht op het internet. Veel mensen vonden de actie van Sony niet erg netjes en experts vonden dat het wel mogelijk veiligheidsproblemen zou kunnen opleveren als virusmakers het systeem zouden misbruiken.

First 4 Internet heeft aangegeven dat het DRM systeem alleen op een paar CD’s van begin dit jaar is geïnstalleerd en dat het momenteel een ander systeem gebruikt om het DRM systeem te verbergen.
Toch heeft het bedrijf samen met Sony besloten om een patch uit te brengen die het systeem zichtbaar maakt op de computer, om zo onnodige zorgen bij gebruikers weg te nemen.

De patch, die beschikbaar zal komen op de site van Sony BMG, verwijderd het DRM systeem niet, maar maakt het alleen maar zichtbaar. Gebruikers kunnen het systeem dus nog steeds niet verwijderen. Als gebruikers het systeem toch willen verwijderen kunnen ze de manier van Russinovich toepassen of contact opnemen met Sony BMG.