2min Security

Intel komt met nieuwe Spectre-fix voor Skylake, Kaby Lake en Coffee Lake

Intel komt met nieuwe Spectre-fix voor Skylake, Kaby Lake en Coffee Lake

Gebruikers van apparaten met nieuwere Intel-chips kunnen spoedig stabiele firmware-updates verwachten om de tweede varianten van de Spetcre CPU-aanval tegen te gaan. De chipmaker heeft pc-fabrikanten namelijk een nieuwe set microcode-updates geleverd voor de zesde, zevende en achtste generatie Intel Core-chips.

In een update over de kwetsbaarheden geeft Intel aan dat OEM-klanten en -partners dergelijke updates hebben ontvangen voor Kaby Lake- en Coffee Lake-gebaseerde platformen, alsmede extra Skylake-gebaseerde platformen. Het gaat hier respectievelijk om de zesde, zevende en achtste generatie Intel Core-producten.

Daarnaast krijgen de nieuwste Intel Core X-series processorfamilie te maken met updates. Anderzijds komen de fixes naar de recentelijk aangekondigde Intel Xeon Scalable- en Intel Xeon D-processoren voor datacentersystemen. Spectre en Meltdown treffen namelijk niet alleen computers, maar ook cloud-gebaseerde servers en telefoons.

Begin dit jaar doken de twee beveiligingslekken op. Deze bevinden zich al tien jaar in de processoren van Intel. Hierdoor kunnen hackers wachtwoorden en encryptiesleutels stelen.

Eerdere patches

Intel kwam al wel met updates die betrekking hebben op de kwetsbaarheden. Dit leidde echter niet direct tot de gewenste oplossing. Zo raadde het bedrijf medio januari aan om te stoppen met het installeren van patches voor de kwetsbaarheden. Computergebruikers zagen hun apparaten soms spontaan opnieuw opstarten nadat de patches geïnstalleerd waren.

Het chipbedrijf bevestigde door middel van een update dat er bij Kaby Lake en Coffee Lake sprake is van een prestatievermindering van zes procent. De Kaby Lake-H mobiele processoren kregen na de update te maken met zeven procent verlangzaming. Bij systemen met de zesde generatie Skylake-S kwam de vertraging uit op ongeveer acht procent.

Naast het belang van het op orde horen hebben van technische prestaties, zien we ook dat er rechtszaken tegen Intel lopen. Maar liefst 32 rechtszaken zijn er aangespannen wegens de manier waarop Intel is omgegaan met de Meltdown- en Spectre-problemen.