2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De ingebouwde firewall van Windows Vista zal standaard maar voor de helft functioneren. Microsoft heeft dat laten weten, nadat het vanuit haar zakelijke klantenkring daartoe het verzoek had gekregen.

De firewall van Vista controleert naast al het inkomende verkeer ook het uitgaande verkeer. Dat laatste wordt nu niet gedaan door de firewall in service pack 2 van Windows XP.
Microsoft heeft nu op verzoek van haar zakelijke klanten besloten om het scannen van uitgaand verkeer standaard uit te schakelen.

Veel bedrijven gaven aan zelf te willen bepalen naar welke poorten er data verzonden kan worden. Het instellen van de zogenaamde outbound firewall om kwaadaardige software te stoppen heeft een variërende moeilijkheidsgraad, afhankelijk van de veiligheidseisen van elke gebruiker, aldus Microsoft.

"Gebruikers moeten begrijpen hoe hun applicaties verbindingen tot stand leggen en communiceren en wat de bijbehorende risico’s zijn. De beveiliging hiervan is verschillend voor elke gebruiker en Microsoft geeft hen de mogelijkheid om dit zelf in te stellen," aldus de softwaregigant in een verklaring.

Volgens veiligheidsbedrijf Zone Labs is er voor het instellen van de outbound firewall een redelijk hoge kennis van zaken nodig is. Voor consumenten zal het een uitdagende taak zijn, aldus het bedrijf. Andere experts denken dat Microsoft niet tot een alles omvattende oplossing kon komen en daarom tot deze beslissing gekomen is.
Toch vinden ze dat Microsoft hier niemand tekort mee doet. "Met deze keuze negeert Microsoft haar niet-technische klanten niet. Een firewall moet jou beschermen tegen aanvallen van buitenaf en niet de rest van de wereld beschermen tegen jou," aldus veiligheidsexpert Michael Warrilow van Hydrasight.