2min Security

Weer een laptop met persoonsgegevens gestolen

Dieven hebben de hand weten te leggen op de gegevens van 230.000 mensen die zakelijk of particulier waren verbonden aan Ameriprise Financial, een bedrijf dat adviezen geeft op het gebied van investeringen.

Weer een laptop met persoonsgegevens gestolenAmeriprise meldde gisteren dat de gegevens vorig jaar in handen kwamen van de dieven, nadat deze een bedrijfslaptop hadden gestolen van één van de werknemers van Ameriprise. De klantgegevens op de laptop waren niet versleuteld, iets wat in strijd is met de regels van Ameriprise.

Op de laptop waren de namen en sofi-nummers van ongeveer 70.000 adviseurs en ex-adviseurs opgeslagen en de namen en interne klantnummers van ongeveer 158.000 klanten van het bedrijf.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het vrij onwaarschijnlijk dat de dief op de hoogte is van de gegevens op de laptop en dat het risico op ontdekking en gebruik van de data er laag is.

Alhoewel de laptop voorzien was van een wachtwoord, waren de gegevens zoals gezegd niet beveiligd. En aangezien dat tegen de regels van het bedrijf is, is de werknemer in kwestie inmiddels ontslagen. Volgens de woordvoerder had dit nooit kunnen gebeuren als de werknemer zich aan de regels had gehouden.

Het is niet de eerste keer dat gevoelige gegevens op straat komen te liggen. Vorig jaar werden in korte tijd bij een aantal bedrijven klantgegevens ontvreemd. Onder andere de San Jose Medical Group en Reed-Elsevier waren destijds het slachtoffer.
Ook in Nederland is de discussie opgelaaid over het feit dat vertrouwelijke gegevens van de AIVD door lekken of onvoorzichtigheid op straat zijn beland. Minister Remkes en Donner moeten daar vanavond in de tweede kamer vragen over beantwoorden.

Bron:CNET News.com