Jim Allchin, van Microsoft Platforms & Services Division heeft op de weblog van het Vista Team laten weten dat zijn uitspraken over de veiligheid van Vista iets te kort door de bocht waren. Allchin liet in een interview weten dat zijn zoon van zeven geen virusscanner onder Vista draait, waardoor hij volgens sommigen de indruk wekte dat Vista geen virusscanner nodig heeft.

Volgens Allchin zijn de uitspraken die hij gedaan heeft uit zijn verband getrokken, maar desondanks biedt hij wel zijn excuses aan op de weblog. Nadat hij de aanwezige journalisten om een opname van zijn interview had gevraagd en hij deze afgeluisterd had, kwam Allchin tot de conclusie dat hij zijn verhaal wel iets duidelijker had kunnen brengen en daarvoor biedt hij nu zijn excuses aan.

Volgens hem blijkt uit het interview echter ook dat Vista altijd in combinatie met een virusscanner gebruikt moet worden. Het punt wat hij had willen maken is dat Vista een aantal veiligheidsfeatures heeft die de veiligheid voor gebruikers in sommige gevallen drastisch verhoogt. Zo gaf Allchin als voorbeeld dat zijn zoontje een versie van Vista zonder virusscanner draait. Allchin heeft op die machine middels de parental controls ingesteld dat zijn zoontje niet kan mailen of chatten. Ook kan hij alleen een lijst van goedgekeurde websites bezoeken en omdat parental controls niet op een administrator account kan worden toegepast, kan zijn zoontje niet in aanraking komen met e-mail en phishing. Dat zijn volgens Allchin juist de twee meestgebruikte aanvalstactieken.

Dat betekent dus niet dat iedereen zonder een virusscanner af kan in Windows Vista. Volgens Allchin worden Vistagebruikers ook door het Windows Security Center aangemoedigd om een virusscanner te installeren. Meer over veiligheid en het Windows Security Center kun je overigens later deze week lezen in onze special over Windows Vista.

Kijk voor een compleet overzicht van alle Vista artikelen in de changelog!