2min

Tags in dit artikel

,

Inmiddels schaft bijna de helft van alle Amerikaanse consumenten zijn cadeaus online aan. Ook in Nederland groeit het aantal online shoppers sterk. Hierdoor neemt ook het risico toe dat er privé-gegevens op straat komen te liggen.

Om de feestdagen online veilig door te komen, hebben de mannen van EDS acht tips opgesteld. De tips geven aan hoe privé-gegevens ook privé blijven.

1. Ken het bedrijf waarmee je zaken doet.
Als de reputatie van het bedrijf onbekend is, is het handig om fysieke adresgegevens en telefoonnummers te hebben. Het lidmaatschap van een bepaald certificering, zoals Thuiswinkel.org in Nederland, geeft aan of het bedrijf aan vastgestelde voorwaarden voldoet.

2. Stel vast of een website beveiligd is.
Een beveiligde website gebuikt encryptietechnologie om informatie te versleutelen. Een beveiligde website heeft in de URL in de adresbalk altijd een extra ‘s’ achter http: https://. Bovendien is onder in beeld een gesloten hangslotje te zien. Maak een afdruk van de transactie voor de eigen administratie.

3. Pas op met phishing e-mails van betrouwbare bedrijven.
Identiteitsdiefstal vindt grotendeels plaats door via officieel lijkende mailtjes persoonlijke gegevens op te vragen. Deze e-mails kunnen zelfs op naam zijn, maar een bedrijf met een goede reputatie zal nooit ongevraagd via mail u om persoonlijke gegevens vragen.

4. Bekijk de privacy- en beveiligingsregels van het bedrijf.
Elke respectabele webwinkel plaatst een privacy-statement op zijn website. Hierin staat vermeld wat er precies met de persoonlijke gegevens wordt gedaan. Vaak is er de gelegenheid om aan te vinken of het bedrijf uw gegevens al dan niet met derden mag delen.

5. Internationale standaarden kunnen anders zijn dan nationale.

Het ene land biedt consumenten meer bescherming dan andere landen. Maak afdrukken van de transacties, garanties, voorwaarden en reageer direct mochten er problemen zijn met het aangekochte product.

6. Gebruik geen persoonlijke informatie in wachtwoorden.
Bij veel webwinkels moet de consument eerst inloggen om aankopen te kunnen doen. Zorg voor een wachtwoord van minstens acht karakters, en maak een combinatie van cijfers en letters. Het gebruik van persoonlijke informatie zoals geboortedatum, namen, sofi-nummer, etc. maakt het voor identiteitsdieven eenvoudiger. Schrijf de wachtwoorden nergens op.

7. Wees proactief in de eigen beveiliging.
De consument is zelf verantwoordelijk voor een up-to-date versie van antivirus- en firewall-software om de computer te beschermen. Controleer of de pc voorzien is van een goede spamfilter. Laat de beveiligingssoftware eens per week de computer controleren, en zorg dat de meest recente updates van andere software en het besturingssysteem zijn geïnstalleerd.

8. Hou de rekeningafschriften in de gaten.
Identiteitsdiefstal vindt meestal plaats om financiële redenen. Door de bankafschriften regelmatig te controleren, is eenvoudig na te gaan of er onbekende en onbedoelde transacties hebben plaatsgevonden.