1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Grote bedrijven en instellingen springen alsmaar slordiger om met belangrijke informatie. Zo is de Canadese bank Talvest een back-up kwijt met de gegevens van 470.000 klanten. Deze back-up bevatte informatie zoals namen, adressen, sofinummers, handtekeningen, geboortedata en bankgegevens.

Voorlopig zou de band nog niet zijn misbruikt, maar de bank heeft wel al stappen ondernomen om dit te voorkomen. Alle betrokken personen zijn gewaarschuwd, net als de politie. Er wordt ook gratis aan ‘kredietmonitoring’ gedaan. Indien de klanten toch financiële verliezen zouden lijden, betaalt de bank alles terug. Het ergste is dat de gegevens op de back-upschijf of tape niet versleuteld waren. De back-up zou verloren zijn gegaan tijdens het transport ervan.

Maar ook de Nederlandse overheidsdiensten hebben alweer geblunderd. Een personeelslid van het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft vorig jaar een USB-stick in zijn huurauto laten liggen, die de Volkskrant nu in bezit heeft, althans dat beweert ze toch. Volgens de krant staat op de stick gevoelige informatie, zoals informatie over de ambassade in Warschau, diplomaten die met Balkenende meereisden naar Polen en toegangscodes van huizen van diplomaten.

Vorig jaar was al heel wat commotie ontstaan nadat geheugensticks in handen waren gekomen van derden, doordat het ministerie slordig met het materiaal was omgesprongen.