1 min

De schorsing van drie van de vijf directeuren van cybersecuritybedrijf Fox-IT heeft geleid tot Kamervragen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil weten hoe minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aankijkt tegen de onrust bij het bedrijf. Het Nederlandse bedrijf speelt een grote rol in de encryptie van vertrouwelijke staatsdocumenten.

Op dinsdag maakte het Financieele Dagblad bekend dat drie van de vijf bestuursleden van Fox-IT zijn geschorst. Het is onbekend wat er precies speelt binnen Fox-IT. Volgens het FD zijn zelfs directe medewerkers niet op de hoogte van wat er zich in de directie afspeelt. De drie geschorste directieleden zijn de algemeen directeur Erik Ploegmakers, COO Jeremy Butcher en de directeur van de crypto-divisie, Jurgen Delfos.

Fox-IT werkt voor het ministerie van Defensie en houdt zich voornamelijk bezig met de bewaking van belangrijke staatsgeheimen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is bang dat de onstabiele situatie bij Fox-IT risico’s kan opleveren voor de ‘cruciale diensten’ waar het bedrijf verantwoordelijk voor is.

Mogelijk conflict

Het gerucht gaat dat er een conflict is ontstaan tussen het Nederlandse Fox-IT en het Engelse moederbedrijf NCC Group. De relatie tussen Fox-IT en het Britse moederbedrijf is al langer onrustig. In 2015 werd Fox-IT voor 135 miljoen euro overgenomen door NCC Group. Een financieel succes bleef uit voor het Britse bedrijf.

Een woordvoerder van Fox-IT liet dinsdag weten dat de drie schorsingen te maken hebben met een ‘intern onderzoek’, maar meer liet de woordvoerder niet los. NCC was niet bereikbaar voor commentaar, aldus het Financieele Dagblad.