Abonneer je gratis op Techzine!

De nieuwste line-up van van de McAfee-beveiligingssoftware maakt geen gebruik meer van versienummers. Hiermee hoopt McAfee een nieuwe invulling te geven aan security-als-service. Ook worden zo de resellers te vriend gehouden.

‘Welke versie iemand heeft gekocht is voortaan niet meer interessant, iedere nieuwe installatie levert automatisch de nieuwste versie op, inclusief alle updates en functionaliteit die pas later aan het product is toegevoegd’ aldus Marc Vos van McAfee Nederland. Met dit besluit breekt McAfee de jaarlijkse traditie om aan elke nieuwe versie een jaartal mee te geven.

Met versienummerloze software wil McAfee inhoud geven aan security-als-service. Voortaan koopt de klant gewoon McAfee VirusScan Plus of Internet Security en ontvangt dan altijd de nieuwste versie. Overigens verschijnt de nieuwe line-up van McAfee voor mkb en thuisgebruikers. De mkb-versie beschikt over 5 licenties, de thuisversie over 3. Gezinnen die meer pc’s willen beveiligen, kunnen voor 5 euro per jaar een jaarabonnement bijkopen.

Naast de versienummerloze software hoopt McAfee zich ook met triple-play van de concurrentie te kunnen onderscheiden. Triple Play houdt in dat consumenten die een van de nieuwe McAfee-producten kopen, automatisch geïntegreerde bescherming krijgen voor web, pc en de mobiele telefoon. De bescherming van mobiele telefoons zal echter wel pas in de volgende weken beschikbaar komen, aldus Security Insights Blog.

Volgens Vos levert McAfee vandaag de dag 60 procent van alle beveiligingsproducten via het internet. ‘Verkoop via winkels is nog goed voor veertig procent, maar de groei zit volledig bij de online transacties. De winkelverkoop is volledig gestabiliseerd, de groei is er daar helemaal uit’, aldus Vos. Dankzij deze nieuwe methode van leveren is de rol van de ‘veel te grote doos met kleine cd’ kleiner dan ooit geworden.

Volgens Vos is er nog niets beslist, maar volgens hem kan het over een paar jaar best mogelijk zijn dat er alleen nog maar een kraskaart met licentiesleutel over de toonbank gaat.

Ook heeft McAfee Nederland in het persbericht toegegeven dat dankzij nieuwe features vorige versies van VirusScan Plus en Internet Security te veel geheugen verbruikten. Volgens Vos is daar nu verandering in gekomen doordat in versie 2008 veel code herschreven is, zodat de concurrentie kan worden aangegaan met lichtere pakketten.