2min

Britse regeringsfunctionarissen hebben China openlijk beschuldigd van cyber-aanvallen op banken en andere grote bedrijven. Volgens de Britse veiligheidsdienst MI5 zijn er sterke economische en commerciële redenen om zaken te doen met China, maar bedrijven moeten goed de risico’s daarvan in kaart brengen.

MI5 stuurde recentelijk een brief aan meer dan 300 banken en grote financiële organisaties. In de brief waarschuwt het hoofd van de MI5, Jonathan Evans, voor elektronische spionage-aanvallen van Chinese staatsorganisaties en dan met name het Chinese leger. Volgens MI5 is het bekend dat het rode leger het internet gebruikt om persoonsgegevens en andere data te stelen.

Steeds vaker duiken er berichten op van landen die andere landen beschuldigen van cyberspionage. In mei van dit jaar kregen overheidscomputers van Estland een DoS aanval te verduren en werd er ingebroken op de systemen. Estland wees Rusland destijds aan als schuldige. In augustus werd een aanval op computers van het Amerikaanse Pentagon ontdekt, volgens Amerika uitgevoerd door Chinese overheidshackers.

Amerika en diverse Europese landen hebben sterke kritiek geüit op China, die volgens de landen een georganizeerde hackersgroep heeft opgezet die buitenlandse netwerken moeten infiltreren. Andersom beschuldige China Amerika en andere landen hetzelfde te doen op Chinese overheidssystemen. Hoewel een directe militaire strijd ver weg lijkt, hebben diverse landen laten weten wel bereid zijn een digitale oorlog te voeren tegen China.

Volgens computerbeveiligingsbedrijf McAfee zou dat wel eens uit kunnen lopen op de volgende ‘Koude Oorlog’. Het bedrijf publiceerde afgelopen weekend een 22-pagina’s tellend rapport, waarin het bedrijf waarschuwt voor cyberspionage. In het rapport is te lezen dat de staatsveiligheid steeds meer in het geding komt door de cyberspionage. Tegelijkertijd is er daardoor een hele nieuwe markt in opkomst die overheden, bedrijven en criminelen voorzien van de software en technieken om deze spionage uit te voeren, door McAfee de zwarte cybermarkt genoemd. Volgens McAfee is dat slecht nieuws voor online diensten, omdat het vertrouwen van consumenten en bedrijven in het internet door de spionage-activiteiten langzaam zal afnemen.

Premier Gordon Brown van het Verenigd Koninkrijk liet afgelopen week weten dat hij in januari een bezoek zal brengen aan China en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat hij cyberspionage op de agenda zal gaan zetten.