1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is voortaan strafbaar om gestolen informatie online te verspreiden. Dit is al langer het geval bij informatie van bedrijven, maar dit geldt nu ook voor informatie die gestolen is van particulieren.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de privé-foto’s van Manon Thomas. Deze werden gestolen waarna iemand ze op internet gepubliceerd had. Dit was echter niet strafbaar, maar als het aan Minister van Justitie Hirsch Ballin ligt komt daar snel verandering in.

Aanleiding van deze wijziging zijn verschillende kamervragen van de SP. Deze wil al langer dat het online zetten van gestolen informatie verboden wordt. Hirsch Ballin spreekt over een maas in de wet die nu zo snel mogelijk opgevuld zal gaan worden.

SP-kamerlid Gerda Gerkens geeft als reactie: "Het is voor privé-personen weliswaar mogelijk om websites aan te schrijven met het verzoek gestolen beelden weg te halen, maar wanneer ze dat niet doen, moet je naar de rechter. Nu het vertonen van gestolen digitale gegevens strafrechtelijk vervolgd kan worden, kan de politie gewoon optreden. Bovendien zal er een preventieve werking van uit gaan. Het lukraak publiceren van bijvoorbeeld bij (computer)inbraak gestolen intieme foto’s, vakantievideo’s en dagboeken wordt hiermee bemoeilijkt."