Volgens Ultrascan, een Nederlandse it-fraudebestrijdingsorganisatie, hebben phishers het vaak op hoogopgeleide gemunt. Dit concludeert het bedrijf na 362 fraude-zaken onderzocht te hebben.

De meeste van deze hoogopgeleide heeft een traumatische ervaring achter de rug. Ultrascan denkt dat het daarmee wat te maken heeft. Een goed voorbeeld is een zakenman die in zeven jaar voor ongeveer 300.000 euro afgezet is. Hij verloor op jonge leeftijd zijn vader bij een auto ongeluk.

In totaal hebben 308 van de 362 mensen een familielid verloren, deze groep mensen bestond uit twee politiecommissarissen van grote steden, een aantal grote ondernemers en zeventien directeuren van beursgenoteerde bedrijven. Veel phishers scheppen op het internet op over het niveau van hun slachtoffer.

Frank Engelsman zegt dat dokters die graag een goed doel dienen vaak het slachtoffer van dergelijke phishing zaken: "Zij trappen dikwijls in fraude die begint met verzoeken om arme mensen te helpen. Juist slachtoffers met veel vertrouwen in de eigen capaciteiten en veel ervaring leveren oplichters veel geld op."

De meest populaire vorm van deze fraude is de e-mail waarin gevraagd wordt om een deel voor te schieten, hierbij ging vorig jaar 2,7 miljard euro om. Er waren ongeveer 300.000 e-mail-fraudeurs actief in 2007, dit is, in vergelijking met 2006, een stijging van drie procent.